În perioada 2-6 martie 2020, 9 elevi și profesori ai Liceului „Regina Maria” Dorohoi au participat la cea de-a doua Activitate transnațională de învățare, predare și formare alături de parteneri din 5 școli europene, în cadrul proiectului Erasmus+ „Le patrimoine culturel et son rôle dans le développement personnel des élèves”, nr. de referință 2019-1-RO01-KA229-063823.
Având ca temă „La chanson traditionnelle et moderne – source du bonheur”, cele 5 zile de activități organizate la Liceul Privat „Anatolien Muratpasa Adalya”, Antalya, Turcia, au favorizat descoperirea și promovarea de către elevi a cântecului tradițional și modern, prin activități teoretice, prin activități de interpretare și cu specific didactic. În cadrul atelierelor comune de cercetare, elevii au descoperit cântecele tradiționale din Europa, stabilind similitudini de ritm și evoluție, sub îndrumarea profesorilor de muzică.
Școala gazdă a favorizat cunoașterea patrimoniului cultural turc, obiectivul principal al proiectului, prin vizite de documentare la Muzeul Suna-Inan Kirac, orașul antic Termessos, la Camera de Comerț și Industrie Antalya, la Primăria Antalya, în care profesioniști în promovarea patrimoniului local au oferit elevilor imaginea de ansamblu a rolului pe care îl joacă tradițiile în afirmarea identității unui popor.
Work-shop-urile de pictură în ulei - Ebru, cele de realizare a țesăturilor tradiționale cât și degustarea produsului tradițional Sikma – Lavaș yufka, inclus în patrimoniul Unesco, au introdus partenerii într-o lume în care tradițiile, arta și istoria se împletesc.
Cu acronimul simbolic AIDE.ART.FR, proiectul reunește 6 școli partenere din Franța (2 licee), Portugalia, Italia, Turcia și România. Liceul „Regina Maria” Dorohoi coordonează acest parteneriat școlar la nivel european, atribuindu-și rolul de lider al unei echipe multiculturale, cu elevi provenind din medii cu valori diferite.
Proiectul se desfășoară în doi ani școlari, urmărind ca elevii să-și descopere și să dezvolte abilități artistice, capabile să le formeze armonios personalitatea, modul de exprimare și de relaționare în grup. Teatrul, pictura, dansul, cântecul, patrimoniul cultural reprezintă domenii artistice susceptibile să transmită valori morale și educative, să dezvolte o conștiință europeană și sentimentul de apartenență.
Vă invităm să ne urmăriți activitatea și pe site-ul proiectului - https://aideartfr6.webnode.com.tr/
Disclaimer: Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.
(comunicat Liceul „Regina Maria” Dorohoi)