Dorohoi News Logo

Gândurile chimiștilor de la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi la final de an școlar

foto Ghica

Chiar dacă chimia este complexă  și pare intimidantă, elevii CNGG au pornit cu încredere, pe drumul spre experimentarea și înțelegerea lumii chimice. Chimia este într-o relație permanentă și reciprocă cu viața și, așa cum spunea academicianul Marius Andruh, este știința cu, probabil, cea mai puternică componentă estetică. Dincolo de frumusețea demersului experimental, susținută și de alte științe, chimiștilor le place să vorbească despre frumusețea moleculelor pe care le sintetizează, despre frumusețea proprietăților și a aplicațiilor practice găsite. 

Elevii CNGG au vorbit mereu prin rezultatele obținute la olimpiade și concursuri, dar și la Bacalaureat și admitere la facultățile de profil ( Medicină, facultăți tehnice etc.). Chiar dacă anul școlar ”s-a oprit” din cursul normal în martie, rezultatele obținute până atunci au demonstrat pasiune și implicare: locul I la etapa Județeană a Olimpiadei de Chimie - Cozma Anna și calificare la etapa națională, locul I la Concursul de Chimie Cristofor Simionescu - Cozma Anna, locul al III-lea la Concursul de Chimie Cristofor Simionescu - Leonte Raluca , locul al III-lea la Concursul de Chimie Cristofor Simionescu -Apetrei Smaranda. Felicitări! 

Anna Cozma: „Pentru mine chimia este  povestea al cărei limbaj trebuie deslușit cu grijă și dedicație, cu pasiune și încrederea că vei fi mereu răsplătit pentru efortul depus. Ea este soluția tuturor celor ce ne înconjoară, cheia înțelegerii naturii și nu numai.” 

Raluca Leonte: „Chimia este o știință care va avea asupra vieții o influență imensă și o amplă aplicare.” (Goethe) Mărturisesc că la începutul drumului meu în descoperirea tainelor chimiei am pășit oarecum timidă și ușor înfricoșată de complexitatea pe care o înfățișa, iar totul arăta ca un joc al minții la care uneori pierzi, alteori câștigi. Acum sunt convinsă că parcurgerea acestei materii nu se poate face decât cu dăruire și implicare. Cu fiecare oră de chimie, cu fiecare reacție descoperită, mă avânt mai puternic în frumusețile acestei lumi și simt că mă apropii din ce în ce mai mult de enigmele naturii, ale vieții. Astfel, mi-am descoperit pasiunea pentru chimie, și odată cu ea, dorința de a afla cât mai multe lucruri noi. După multa muncă și aspirație spre perfecționare, am devenit părtașa concursurilor de chimie - piatra de încercare care m-a ajutat să-mi pot " măsura" nivelul de pregătire. După multe bucurii, dar și dezamăgiri, am reușit să înțeleg că premiile câștigate au fost cea mai dragă  răsplată .” 

Smaranda Apetrei: „Chimia m-a atras și m-a fascinat încă din generală, iar mai târziu a devenit o pasiune pe care am fructificat-o, participând la numeroase concursuri care mi-au dat șansa să mă afirm. Îmi doresc să excelez și să continui pe această cale a performanței.” 

Flavia Condurache: „Chimia a apărut în viața mea ca o provocare. La început, nu eram convinsă de abilitățile mele în acest domeniu, însă am descoperit dragostea pentru chimie...căci până și dragostea are formulă chimică. Pasiunea pentru chimie mi-a stârnit dorința de autodepășire, iar fiecare rezultat a contribuit la clădirea mea ca om. Desigur că succesul are aromă dulceagă, dar munca depusă pe parcursul anilor a adus plusvaloare cunoștințelor mele. De asemenea, pot mărturisi sincer că relația mentor-discipol este cu totul specială, căci s-a întemeiat pe o comunicare excelentă. Am învățat și că un eșec este frustrant, într-adevăr, dar gestul de a o lua de la capăt, înarmat cu mai multă ambiție este cel care va aduce succesul.” 

Alexandra Barbacariu: „Câștigătoarea Premiului Nobel în chimie, Marie Curie, afirma: Mă număr printre cei care cred că știința are o frumusețe aparte. Cred că același lucru l-am simțit și eu atunci când am descoperit această fascinantă lume a chimiei, încă de la primele ore de chimie. Chiar dacă, la prima vedere, universul substanțelor chimice și al reacțiilor poate fi arid, consider că nu există o bucurie mai mare decât aceea de a ajunge la rezultatul corect după ore lungi de trudă și de a înțelege lumea ce ne înconjoară. Pot spune că pentru mine chimia este un mod de a fi, o pasiune care trece dincolo de orele de școală. Bazându-mă în continuare pe sprijinul profesorilor școlii, cărora le mulțumesc pentru tot ajutorul acordat, sper că voi putea face parte cât mai mult timp, din acest univers complex, dar minunat al chimiei”

Anca Gafincu: „Chimie - cine ar fi crezut că o un cuvânt relativ anost ar putea îngloba o multitudine de fenomene și reacții ce stau la baza întregului Univers? La primele interacțiuni pe care le-am avut cu această materie, am subestimat profunzimea și complexitatea chimiei, dar am reușit să mă îndrăgostesc iremediabil de la prima ora de anorganică din liceu completând puzzle-ul cu partea organică. Chimia și-a pus clar amprenta pe modul meu de a privi viața, având o influență decisivă în a-mi alege drumul mai departe. Evident că fiecare lucru se leagă de un om - cel care este capabil să confere sens și culoare teoriei. Toate acestea se datorează profesorilor mei, care mi-au oferit un sprijin și un model de a fi om de calitate prin puterea propriului exemplu” 

Andreea Dănilă: „Chimia. Pentru unii o simplă materie. Pentru mine însă, este o problemă de viață. M-am îndrăgostit de chimie încă de la prima întâlnire. Am fost mereu atrasă de științele exacte și am vrut să descopăr orice aspect pe care îl aduce existenței noastre. Pentru mine, chimia este o artă -poți crea, descoperi, transforma. O pasiune. Am avut momente în care confruntarea cu diferite probleme și-a  găsit rezolvarea în chimie. Eram însetată de a cunoaște tot mai mult și adoram momentele când scriam formule la tablă sau făceam diferite experimente. Mi-am ales specializarea științele naturii pentru a-mi satisface această dorință de cunoaște și nu o regret. Dacă ar trebui să aleg din nou, cu siguranță aș merge pe același drum.” 

Denis Stoican: „Am fost la concursurile de chimie din pasiune. Mă fascinează faptul că putem cunoaște cum și de ce se întâmplă anumite lucruri, putem înțelege și experimenta. Îmi să învăț să folosesc aceste cunoștințe pentru binele comun. Mi-a plăcut să asemăn chimia cu universul: există reguli bine stabilite, dar dacă iți folosești imaginația poți să descoperi lucruri extraordinare. Viitorul se vede interesant din perspectiva chimiei”

Chimiștii de la CNGG nu se vor opri în demersurile lor spre cunoaștere, dar, deocamdată, le doresc tuturor elevilor vacanță plăcută, iar celor care au examene, mult succes! (prof. Nicorici Sonia, coordonator Centrul de excelență - Chimie)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web