Dorohoi News Logo

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – Rezultatele elevilor pasionați de Arte (muzică, desen, sport) - FOTO

1

Educația trebuie să își asume, procedural, toate dimensiunile personalității umane, de la formarea corporalității, a instinctelor, a afectivității, a voinței, până la fasonarea gândirii, a atitudinilor, a comportamentelor expresive etc. (…) Nu se poate periferiza o componentă în profitul alteia (să acordăm, de pildă, formării corpului mai puțină atenție în raport cu disciplinarea minții), întrucât o astfel de stratagemă se va răzbuna – mai devreme sau mai târziu. (prof. Constantin Cucoș)

Educația muzicală, educația fizică și educația artistică, considerate materii nu foarte importante, ci un fel de auxiliare, sunt, de fapt, trei piloni esențiali pentru o educație diversă și echilibrată, pentru dezvoltarea sănătoasă a oricărui copil și pentru existența la fel de sănătoasă a oricărui adult. Și poate e bine să spunem că tipul de atenție pe care o solicită omului este una care oferă energie, nu o consumă, alungă pur și simplu orice formă de încordare.

Fiecare copil are propria lume în care se desfășoară și în care se simte confortabil. Din această convingere, profesorii noștri, Agrăpinei Carmen (responsabil Comisia metodică Arte), Blaga Dorinel, Hîrtopeanu Răzvan și Mandache Vasile ghidează corespunzător elevii, cu nivelul cognitiv, comportamental și emoțional al fiecăruia. Astfel, cu pasiune, susținere, și nu în ultimul rând, cu ore de studiu și antrenamente, s-au obținut premii importante în anul școlar 2019-2020:

Blumetti Maria-Betty (clasa a XI-D, coordonator prof. Agrăpinei Carmen) – Premiul I, Festivalul Judeţean „Iată vin colindători”, secţiunea Colinde şi cântece de iarnă

Grupul vocal al Colegiului (coordonator prof. Agrăpinei Carmen) - Premiul al II- lea, Festivalul Judeţean „Iată vin colindători”, secţiunea Colinde şi cântece de iarnă

Blumetti Maria-Betty (clasa a XI-D, coordonator prof. Agrăpinei Carmen) - Premiul al II - lea, Festivalul - concurs de Colinde, cântece de iarnă,datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Primeşte-ne gazdă-n casă”, secţiunea Colinde şi cântece de iarnă

Puiu Sânziana (clasa a XI-a D, coordonator prof. Agrăpinei Carmen) – Premiul al II – lea, Festivalul - concurs de Colinde, cântece de iarnă,datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Primeşte-ne gazdă-n casă”, secţiunea Colinde şi cântece de iarnă

Ursache Maria-Alexandra (clasa a-X-a D, coordonator prof. Blaga Dorinel) - Premiul I, Concursul de desen şi pictură “Artur Verona”

Hriţuleac Iasmina (clasa a – XI-a D, coordonator prof. Blaga Dorinel) - Premiul al III – lea, Concursul de desen şi pictură “Artur Verona”

Handbal băieţi (Bighiu Denis, clasa a X-a G; Dubei Theodor, clasa a X-a E; Gorgan Dănuț, clasa a X-a F; Hîji Alin, clasa a XII-a D; Maxim Călin, clasa a XII-a A; Răileanu Rareș, clasa a XII-a D; Rusu Ștefan, clasa a X-a G), coordonatori prof. Hîrtopeanu Răzvan, prof. Mandache Vasile - Locul I, Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza locală

Handbal fete (Berbinschi Elena, clasa a X-a C; Bobeică Andreea, clasa a X-a C; Burdujă Patricia, clasa a IX-a E; Calancea Beatrice, clasa a IX-a F; Chirieac Denisa, clasa a IX-a E; Cuciurean Violeta, clasa a X-a C; Ignat Amalia, clasa a X-a D; Lăcătușu Ștefănica, clasa a XI-a F; Leonte Alesia, clasa a X-a F; Măncescu Georgiana, clasa a IX-a E; Miron Lorena, clasa a IX-a A; Pricopie Roberta, clasa a X-a C; Țipirigan Raluca, clasa a IX-a F), coordonatori prof. Hîrtopeanu Răzvan, prof.Mandache Vasile - Locul al II–lea, Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza locală

Fotbal fete (Berbinschi Elena, clasa a X-a C; Bobeică Andreea, clasa a X-a C; Burdujă Patricia, clasa a IX-a E; Calancea Beatrice, clasa a IX-a F; Chirieac Denisa, clasa a IX-a E; Cuciurean Violeta, clasa a X-a C; Ignat Amalia, clasa a X-a D; Lăcătușu Ștefănica, clasa a XI-a F; Leonte Alesia, clasa a X-a F; Măncescu Georgiana, clasa a IX-a E; Miron Lorena, clasa a IX-a A; Pricopie Roberta, clasa a X-a C; Țipirigan Raluca, clasa a IX-a F), coordonatori prof. Hîrtopeanu Răzvan, prof.Mandache Vasile – Locul al III-lea, Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza județeană

Fotbal băieți (Epuraș Neculai, clasa a XII-a G, Rusu Ștefan. clasa a X-a G; Bighiu Denis, clasa a X-a G; Dumitraș Bogdan, clasa a XI-a E; Bojoga Irinel, clasa a XI-a E; Chelineagră Rareș, clasa a XII-a E; Chiriac Cristian, clasa a X-a G; Roznov Cristian, clasa a XI-a G), coordonatori prof.  Hîrtopeanu Răzvan, prof.Mandache Vasile - Locul al II-lea, Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza locală.

Leonte Alesia: Cuvântul "fotbal" este despre pasiune, despre sentimente, despre devotament. E despre câteva zeci de minute în care simți că totul este al tău și uiți de orice problemă pe care o ai. Multor oameni le spun ca practic acest sport si mereu aud "Doar băieții pot juca fotbal", "Nu cred că fetele se descurcă în teren", "E amuzant ce zici, mi se pare imposibil!" Ei bine, atunci mă simt mândră când le spun că joc fotbal de performanță de câțiva ani, dar cel mai important. practic fotbalul în echipa liceului meu și că datorită profesorului nostru de sport și muncii perseverente, am reușit să obținem Locul I la etapa locală, județeană și zonală, precum și Locul VI la etapa națională. E chiar minunat totul! Noi, echipa de fotbal feminin a Colegiului Național "Grigore Ghica" am reușit să ducem numele liceului, al orașului și al județului în multe diplome și pe buzele multor oameni. La noi în echipă mereu e vorba de muncă în echipă, de pasiune, de sentimentele pe care le ai, de fiecare emoție și fiecare fior. Nu credeam că putem avea atât de multe emoții pentru o minge, pentru o poartă, pentru o sală de sport. Le mulțumim tuturor profesorilor care au încredere în noi, și îi mulțumim profesorului nostru de educație fizică care ne-a învățat ce înseamnă o echipă cu adevărat! Liceul și sala de sport îmi sunt ca o a doua casă, mereu găsesc oameni care mă primesc cu zâmbete!

Puiu Sânziana: Încă din copilărie am fost o persoană agitată care nu reușea să-și exprime sentimentele numai prin cuvinte, aveam nevoie de mai mult de atât. Aici a intervenit muzica! Pentru mine muzica este nu doar portița de scăpare din cotidian, ci și sprijin emoțional în momente de cumpănă. Pasiunea mea a fost cultivată în timpul orelor la școală de către doamnele profesoare Agrăpinei Carmen și Botezatu Emanuela, fără de care nu aș fi continuat, dar și în cadrul Clubului Copiilor cu ajutorul domnului profesor Mihai Paul Ciprian. Ascultând și cântând reușesc să îmi induc trupul într-o stare de euforie. Muzica este confidentul de care toți avem nevoie și sunt convinsă că societatea nu ar fi prins această formă dacă nu aveam indispensabila artă a sunetelor.

Hriţuleac Iasmina: Arta nu trebuie neapărat să fie catartică, nu trebuie să fie frumoasă potrivit standardelor societății ci trebuie să trezească ceva în tine, să te facă să simți și să iubești sau să urăști fiecare colț de lume. Pentru mine însă, a fost mereu felul de a-mi lăsa amprenta asupra lumii. Doar ideea de a crea ceva ce înainte de munca pe care am depus-o nu exista, mă încântă enorm. De fiecare dată când observ ceva ce ochilor mei li se pare, pur și simplu frumos, fie că este un peisaj, o persoană sau o scenă dintr-un film, primul gând care îmi atrage atenția este „Trebuie să pictez asta!” pentru că acesta este felul meu de a-mi arăta admirația pentru ceea ce mă înconjoară și, de asemenea, de a mă face să simt că o parte din acel lucru îmi aparține, creându-mi propria lume.

Bighiu Denis: Este al doilea an consecutiv de când fac parte, atât din echipa de fotbal cât și din echipa de handbal. Sunt mândru și onorat să port emblema și culorile colegiului și să fac parte din una dintre cele mai bune echipe din județ. Datorită profesorilor coordonatori, echipa este foarte bine pregătită și astfel ne clasăm pe podium în fiecare an.

Măncescu Georgiana: Pentru mine, fotbalul este un joc care te ajută să îți menții corpul într-o formă sănătoasă. Cu optimism și multă seriozitate întotdeauna fac ce depinde de mine ca să nu dezamăgesc.

Rusu Ștefan: În calitate de căpitan al echipei de fotbal dar și al echipei de handbal este o onoare mare să reprezint liceul. Profesorii coordonatori ne îndrumă și lucrează mult cu noi pentru a ne îndeplini obiectivele propuse iar noi suntem serioși și muncim din greu.

Lucași Georgiana: Muzica populară pentru mine este tot ce am mai de preț. Acest lucru se datorează faptului că îmi oferă o confirmare a identității, o mândrie aparte că sunt româncă, dar mai cu seamă a faptului că îmi iubesc țara, tradițiile și portul din buni străbuni. Colegiul Național "Grigore Ghica" și-a pus amprenta frumos în dezvoltarea mea atât a cunoștințelor teoretice cât și a celor artistice întrucât mi-a oferit prilejul să particip la o diversitate de activități și concursuri care s-au pliat foarte bine cu pasiunea mea.

Felicitări și mult success în tot ceea ce vă propuneți! (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web