Dorohoi News Logo

Oban anunță noi măsuri înaintea începerii școlii!

orbann

Premierul Ludovic Orban anunță noi măsuri etrem de importante înaintea începerii școlii. Vor fi camere web în toate clasele în care se vor ține ore în sistem hibrid.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Educaţiei, Monica Anisie, să aibă o situaţie de la inspectoratele şcolare referitoare la camerele web din clasele în care se va învăţa în sistem hibrid, tablete şi materialele de protecţie necesare, astfel încât să se intervină acolo unde primarii nu au făcut astfel de achiziţii.

„Şcoala începe pe 14 septembrie, aşa e normal. Am luat deciziile legate de cum începe şcoala. Deja lucrurile se mişcă, consiliile de administraţie ale şcolilor, pe baza informaţiilor care au fost date de DSP-uri, stabilesc modalitatea în care începe şcoala. Aici insist foarte mult, doamna ministru, pe comunicarea dintre şcoli şi părinţi, astfel încât toţi părinţii să ştie în ce format va începe şcoala.

De asemenea, toate măsurile pe care le mai putem lua, să fie luate. Am alocat 175 de milioane de euro pentru autorităţile locale şi unităţile şcolare pentru a achiziţiona măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, tablete şi containere sanitare. Trebuie să ne asigurăm că se mişcă în direcţia aceasta autorităţile locale.

Solicitaţi inspectoratelor şcolare ca, pe baza datelor pe care le primiţi de la directorii unităţilor şcolare, să avem o situaţie să vedem în ce măsură sunt utilizaţi aceşti bani, pentru că aceşti bani vor fi decontaţi, dacă mai este necesar mai comunicaţi o dată primarilor, reprezentanţilor autorităţilor locale că aceşti bani vor fi decontaţi şi vor fi decontaţi repede, banii există, sunt disponibili”, a spus Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că inspectoratele trebuie pregătite să intervină în contextul în care nu există tablete, camere web sau materiale de protecţie sanitară.

„Inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină, aşa cum am discutat, pentru situaţii în care nu şi-au făcut treaba fie primarii, fie… De asta să fiţi pregătiţi, astfel încât să interveniţi cu ceea ce este necesar. Asta înseamnă tablete, camere web, mai ales acolo unde învăţământul este mixt, jumătate în clasă, jumătate online.

Noi trebuie să ne asigurăm că vom avea camere web în fiecare clasă în care se ţin orele jumătate în clasă şi cealaltă jumătate din elevi urmăresc orele online, măşti şi aici puteţi utiliza prevederea conform căreia inspectoratele şcolare, în parteneriat cu unităţile şcolare, pot să facă o achiziţie rapidă, astfel încât să nu ne trezim că un primar nu cumpără măşti, nu avem măşti pentru copii sau pentru cadrele didactice. Acestea trebuie toate pregătite şi inspectoratele să aibă şi o situaţie oarecum din timp. Trebuie să se ştie de sâmbătă unde este necesară intervenţia”, a spus premierul, care a pledat şi pentru o comunicare intensă cu dascălii.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a arătat că inspectoratele au făcut deja inventarul şi sunt pregătite pentru achiziţii.

De asemenea, ministrul a menţionat că HG privind alocarea din fondul de rezervă a 100 de milioane de lei pentru Programul naţional educaţia în siguranţă şi privind asigurarea creşterii numărului de posturi sunt pregătite.

„Domnule ministru Tătaru, vreau să transmiteţi un mesaj clar către autorităţile locale că ne asumăm – că în lege scrie că salariile personalului medical din cabinetele şcolare pot fi plătite fie din bugetul local, fie din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii – că Ministerul Sănătăţii îşi asumă plata salariilor pentru medicii şi asistentele din cabinetele şcolare care sunt angajaţi suplimentar pentru începerea şcolii”, a subliniat Ludovic Orban.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că MS va aloca din fondul de rezervă resursa financiară necesară pentru 267 de posturi de medici şcolari, 534 de posturi de asistenţi medicali pentru cabinete şcolare, 109 posturi de medici dentişti, 145 de posturi de asistenţi medicali pentru cabinete stomatologice.

„Angajarea, în schimb, trebuie să o facă autorităţile locale. Aici, ei trebuie să se mişte. Practic, le asigurăm resursele financiare, ei trebuie să identifice disponibilul şi să angajeze oamenii cu proceduri simplificate. (…) Nu putem noi să recuperăm în câteva luni deficitul de posturi care a fost menţinut zeci de ani, dar trebuie să ne mişcăm repede şi să asigurăm în cât mai multe şcoli asistenţa sanitară necesară”, a subliniat Orban.

Mai mult, Orban a spus că situaţia în privinţa şcolilor este una dinamică şi a arătat că vor exista foarte multe situaţii în care unul dintre părinţi va avea dreptul la 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii care vor învăţa online.

„Doamna ministru Alexandru, să fim pregătiţi cu procedurile pentru că este clar că o să avem foarte multe situaţii în care sunt părinţi care au dreptul legal, conform ordonanţei de urgenţă, ca, dacă există o situaţie în care copilul stă acasă, participă la o formă de învăţământ online de acasă, noi asigurăm plata pentru un părinte a 75% din salariu şi aici să avem toate procedurile bine puse la punct.

Acum o să fie o situaţie dinamică. Situaţia în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă până la vacanţa şcolară a fost că toţi au fost online, acum e o situaţie foarte alertă în care o să apară situaţii în care două săptămâni o să trebuiască în mai multe localităţi dintr-un judeţ să asigurăm dreptul respectiv pentru prinţi pe perioada în care funcţionează suspendarea cursurilor”, i-a solicitat premierul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că toate procedurile sunt puse la punct.

„Am gestionat acest proces şi pe finalul anului şcolar trecut. Avem deja o practică în acest sens şi ne pregătim pentru situaţiile care ar putea apărea. Nu ni le dorim, dar ne pregătim.

Este dinamică, dar este în baza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va declanşa în ceea ce ne priveşte tot mecanismul de plată pentru părinte”, a spus Violeta Alexandru.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web