La Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi, parteneriatele strategice Erasmus+ fac parte din viața școlii. Acestea sprijină dezvoltarea și punerea în aplicare a practicilor inovatoare, precum și punerea în aplicare a inițiativelor comune de promovare a cooperării, a activităților de învățare reciprocă și a schimburilor de experiență la nivel european.
Pe cele doua proiecte deja în derulare din 2019, Better teachers for the best of students 2019-1-RO01-KA101-062079 și Awareness& improvement of Social Media (SM) safe and rational use, 2019-1-IT02-KA229-062612_5, începând cu acest an școlar, pe o perioadă de doi ani școlari (2020-2022), școala noastră va implementa un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+: Tiny steps for great changes, 2020-1-ES01-KA229-082266_4, proiect în valoare de 32.854 euro. Partenerii de proiect sunt: Instituto de Educación Secundaria Torreforta - Spania coordinator, Istituto Comprensivo di La Morra - Italia, Ekonomska skola "9.maj" - Serbia, Agrupamento de Escolas de Barcelos, Portugalia. Limba de lucru a proiectului este limba engleză.
Proiectul s-a născut din nevoia de a-i face pe elevi, și nu numai, să fie conștienți de problemele de mediu, astfel încât aceștia să adopte un stil de viață cât mai prietenos cu natura, să ia parte la deciziile cu privire la problemele de mediu, atât în școli, cât și în comunitățile locale. Școlile partenere doresc să sensibilizeze elevii cu privire la noțiunea de sustenabilitate în ceea ce privește mediul, economia și societatea. Evaluarea impactului acțiunilor lor îi va determina să își schimbe atitudinea față de mediu într-un mod pozitiv, prin pași mici dar siguri.
Obiectivul este să oferim elevilor noștri cunoștințe, abilități, competențe cheie și valori care să îi educe ca cetățeni globali, conștienți de drepturile dar și de îndatoririle lor. Prin conștientizarea impactului lor și prin mici schimbări în stilul lor de viață se angajează în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Proiectul debutează pentru elevi cu concursul de creare a logo-ului proiectului în data de 16 noiembrie 2020. Elevii își pot exprima creativitatea și originalitatea folosind orice tehnică doresc pentru realizarea unui logo în format A4.
Antrenarea elevilor și a profesorilor noștri în activități de anvergură internațională a dus la înțelegerea existenței și valorizarea pluriculturii, oferindu-le șanse de afirmare la nivel european. Creșterea prestigiului școlii a venit ca o consecință, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel național, cât și internațional, îmbunătățindu-se astfel, pe de-o parte, relațiile cu organismele instituționale și cu autoritățile publice locale, pe de altă parte, atrăgând atenția comunității locale asupra unor rezultate meritorii obținute de elevii și cadrele didactice ale școlii.
Notă: Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.