Dorohoi News Logo

162 de ani de la MICA UNIRE la Școlile Rădăuți-Prut, Păltiniș și Viișoara - FOTO

mica unire 01

Mica Unire pe care noi, românii o sărbătorim cu atâta mândrie și bucurie an de an în ziua de 24 ianuarie, nu putea fi uitată, cu atât mai mult anul acesta în care parcă ne dorim și trebuie să fim mai uniți ca niciodată. 
Acum 162 de ani se împlinea un vis, un vis măreț, un vis de veacuri al românilor.

Înfăptuirea Unirii Princi¬patelor Române, în concep¬ţia avocatului şi istoricului liberal Mihail Kogălniceanu reprezintă „cheia bolţii, fără care s-ar prăbuşi tot edificiul naţional” „Alegându-te pe tine domn în țara noastră, am vroit să arătăm lumei aceea ce toată țara dorește: la legi nouă om nou. O, Doamne! Mare și frumoasă îți este misia…Fii dar omul epohei; fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare; iar tu, Măria ta, ca Domn, fii bun, fii blând, fii bun mai ales pentru acei pentru cari mai toți domnii trecuți au fost nepăsători și răi” - îi transmitea Mihail Kogălniceanu noului domnitor.

Așa cum spunea Mihail Kogălniceanu „la legi nouă om nou” la fel și elevii de la Școlile Rădăuți-Prut, Păltiniș și Viișoara s-au adaptat noilor condiții de desfășurare a activităților didactice. Cu toate greutățile întâmpinate, dragii mei elevi au reușit să marcheze, într-un mod inedit, ziua de 24 Ianuarie 1859. Coordonați de doamnele prof. Ceică Cristina Luminița, Covaș Simona, Matei Ionela și Matei-Popescu Luminița, elevii celor 3 școli au dat dovadă de maturitate, voință și dragoste de țară. Au vizionat, cu interes și curiozitate, materiale despre Mica Unire și marele domnitor Al. I. Cuza, material despre evenimentele istorice cât și despre viața oamenilor din acele vremuri, mai exact a țăranilor. După ce au vizionat povestirea „Moș Ion Roată și Unirea” elevii au dorit să vadă cum stă treaba cu bolovanul – îmbrăcați țărănește, a încercat unul să-l ridice însă nu a reușit și, când s-au unit mai mulți, a fost o nimica toată, învățând astfel, pe pielea lor, o lecție.

Au fost vizionate materiale power-point și video, au rezolvat rebusuri cu completare digitală, au învățat și recitat poezii, au cântat cântece precum „Acasă-i România” „Doamne ocrotește-i pe români” au realizat numeroase proiecte și desene dedicate Micii Uniri, iar „poetul” nostrum, Daniel Gherasa, a realizat o frumoasă creație.

UNIREA LUI IOAN CUZA
Românie, draga mea
Astăzi este ziua ta
E ziua tuturor,
A tuturor românilor.

Astăzi e Mica Unire
Și-ți doresc numai iubire
Cât oi trăi pe-acest pământ
Îți doresc tot ce-i mai sfânt.

Cu ajutorul lui Dumnezeu
Vom trece și peste-acest moment greu
Și România va fi iar
Un frumos și mare stat unitar.

În veșmânt de tricolor
Hai, veniți, românilor!
Și să-ncepem horă
Mare...frate lângă soră.

Lui Ioan Cuza-i mulțumesc
Pentru-acest pământ românesc
La Mulți Ani măi, Românie!
Să trăiești până-n vecie!

Consilier educativ, prof. de istorie, Ceică Cristina Luminița

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web