Dorohoi News Logo

Proiect educațional intercultural „Diversitatea nu împiedică unitatea” Ziua Internațională a Limbii Materne

interculturallearningwebinar

„Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.” (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)

Luni, 22.02.2021 s-a realizat a doua activitate din cadrul proiectului educațional intercultural „Diversitatea nu împiedică unitatea”, respectiv „Ziua internațională a limbii materne”. Proiectul se derulează pe tot parcursul acestui an școlar, având șapte activități. Activitatea s-a desfășurat online și au luat parte: directorii școlilor implicate în proiect, patru profesori și 58 de elevi.

Coordonatorii acestui proiect sunt: inspector şcolar Scripcariu Petronia (Inspector pentru minorităţi naţionale la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani), profesor Grădinariu Violeta şi director, ing. Dohotariu Dumitru Viorel (Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni), director Apostol Andreea Iuliana (Şcoala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuţi), profesor Ailoaie Felicia Cristina şi director Cobzaru Elena (Şcoala Gimnazială nr. 1 Cândeşti), profesor Bortă Iuliana şi director Buhaschi Traeniţa (Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Dorohoi).

Scopul acestui proiect este promovarea unei atitudini tolerante, deschise, de acceptare şi înţelegere firească a raporturilor dintre etnii. Printre obiectivele sale se numără: 
• susținerea dialogului intercultural și a transferului de bune practici la nivelul cadrelor didactice, părinților, elevilor și autorităților din domeniul educației, autorităților locale din comunele Şendriceni, Broscăuţi, Cândeşti şi oraşul Dorohoi prin schimburile de experiență;
• participarea la evenimente culturale şi sărbători locale, serbări, concursuri, în condiţiile în care arta se prezintă ca un excelent pretext şi ca o cale privilegiată pentru descoperirea, recunoaşterea şi aprecierea altor culturi;
• demararea unor strategii de valorificare a diferenţelor culturale pentru a le transforma în resurse pedagogice.

Activitatea „Ziua internațională a limbii materne” a fost susținută de elevii de la Şcoala „Ștefan cel Mare” Dorohoi, fiind îndrumați de doamnele profesoare Bortă Iuliana (limba română) și Posteucă Cristina (limba rromani). Au fost prezentate informații privind minoritatea rromilor din România, portul tradițional, tradiții și obiceiuri specifice, simbolurile rromilor. Elevii au recitat poezii în limba rromani, au citit o poveste  Scrisoare din India în rromani și au tradus-o, au realizat o prezentare power-point cu activitățile extracurriculare relevante pentru etnia lor derulate în ultimii ani școlari (olimpiada de limba rromani, concursuri, proiecte împotriva stigmatizării). 

S-au purtat discuții între participanții la proiect privind: diversitatea lingvistică ce favorizează accesul la cultură și contribuie la creativitate și la coeziunea socială; importanța limbii materne; scrierea în limba rromani.

Dialogul intercultural realizat între participanții la această activitate a reușit să demonstreze că abordarea pedagogică cea mai bună este aceea care face din diferenţele culturale un avantaj, o potenţială sursă de îmbogăţire pentru fiecare participant, şi nu un handicap care trebuie ascuns şi care generează anxietate şi complexe. Spiritul care trebuie să antreneze educaţia interculturală este unul de deschidere, cooperare şi nu unul de selecţionare, ierarhizare, segregare şi respingere. Profesor Grădinariu Violeta

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web