Dorohoi News Logo

CN „Grigore Ghica” Dorohoi. Activități dedicate zilei de 9 Mai - Ziua Europei în calitate de școală candidat la titlul de Școală-Ambasador a PE

184075906_754454085253467_3498931949039833639_n

În perioada 10-14 mai 2021, ambasadorii juniori (Hrițcu Alexandra, Culicianu Elys, Hrițcu Alexandru, Pojoga Luca, Vicol Bianca, Iacob Denisa, Ifrim Ana Maria, Moga Andrada, Țari Maria, Ciulei Sorana, Murariu Diana, Pintilei Sara, Viziteu Miruna, Buliga Erika, Bighiu Denis) și ambasadorii seniori (prof. dr. Baroi Lidia, prof. Monica Ifrim, prof. Pavel Daniela) ai Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, fascinați de povestea servietei care a schimbat Europa şi a făcut imposibil războiul, au inițiat și au desfășurat trei activități deosebite.

1. LA MULȚI ANI, EUROPA!

8 mai 1950: în gara din localitatea franceză Metz se urca în tren Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei la acel moment. Doar câteva ore îl despărţeau de una dintre cele mai grele misiuni pe care le-a avut vreodată un om de stat european.

Schuman, care călătoarea către Paris, avea la el planul care urma să aducă pacea în Europa. Era la a opta ciornă. Nu Schuman era autorul lui, ci Jean Monnet, omul care reuşise să găsească o formulă prin care făcea războiul între europeni imposibil. Dar pentru asta avea nevoie de un politician care să poată vorbi cu toate părţile interesate şi să îi convingă pe toţi că planul putea să aibă succes. Aici intervenea ministrul de externe francez. Acesta era rolul lui Schuman. Practic, Jean Monnet, tehnocratul genial, avea nevoie de Robert Schuman, politicianul genial. 

“Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice“.

Așa începe una dintre cele mai importante declarații ale secolului trecut.

2. DOROHOI ÎNAINTE ȘI DUPĂ UNIUNEA EUROPEANĂ

Tradițiile și obiceiurile locale din Dorohoi provoacă imaginația, cuceresc sufletul și transformă întreaga experiență culturală în amintiri de neuitat. Sunt pline de povești captivante. Povești care au prins contur datorită implicării oamenilor destoinici care mereu își doresc un oraș modern prin accesarea proiectelor europene.

Domnul primar al Municipiului Dorohoi, inginer Dorin Alexandrescu și doamna director a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi, Murăreanu Daniela ne-au oferit timp și informații prețioase despre proiectele mărețe finanțate de Uniunea Europeană. 

3. DINCOLO DE FRONTIERE

Vizita la Poliția de Frontieră Dorohoi ne-a întors puțin în timp, mai exact în anul 1985 când Uniunea Europeană a creat Spațiul Schengen. Astfel aflăm, de la șeful Poliției de Frontieră Dorohoi, comisar-șef, Grigoriu Marian, că Spatiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare, unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate și a fost creataă o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.

Echipa Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, școală candidat la titlul de Școală-Ambasador a Parlamentului European, mulțumește pentru tot sprijinul acordat domnului primar, ing. Dorin Alexandrescu, doamnei director a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi, Murăreanu Daniela și domnului Grigoriu Marian, comisar-șef Poliția de Frontieră Dorohoi. (prof. Monica Ifrim, coordonator program EPAS)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web