Cursurile anului scolar 2011 - 2012 incep in 12 septembrie, evaluarea reala a elevilor va avea loc in primele saptamani, iar o saptamana din aprilie 2012 va fi dedicata educatiei non formale: acestea sunt propunerile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu.
Noutatea incontestabila pentru anul de invatamant 2011-2012 este aceea ca se schimba consensual si radical structura si mentalitatea constructiei structurii anului scolar. Structura anului scolar a fost aprobata, astfel ca elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Acesta a anuntat si o alta noutate, cea privind saptamana "Scoala altfel".
"Avem o mare noutate, respectiv saptamana «Scoala altfel», in saptamana 2 - 6 aprilie, in care se vor desfasura activitati de educatie non formala, sport, olimpiadele scolare. Este un efort din a face scoala mai atractiva. Este un inceput in a face scoala mai atractiva", a spus Daniel Funeriu.
Potrivit ministrului, un pas extrem de important este declansarea procesului de standardizare a evaluarii.
"Avem o mare problema cu evaluarea. Multi parinti au fost socati sa vada ca au elevi cu media de 8,50 - 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. De ce? Pentru ca avem de multe ori o problema cu supra evaluarea, de multe ori cu discrepanta dintre scolile dintr-un anumit mediu. Apar notele diferite. Apoi, odata cu schimbarea standardizarii trebuie sa schimbam mentalitatea evaluarii, mentalitatea in care o nota este perceputa ca o ghilotina", declara ministrul invatamantului.
O nota nu este o ghilotina care cade, nu este o sentinta, o nota trebuie sa aiba caracterul mai mult de indrumare, caracter proactiv care sa ajute elevul si profesorul in definirea unui parcurs individualizat", a explicat Funeriu.
Evaluarile dascalilor se schimba
Ministrul a spus ca un prim pas in acest sens va fi acela ca va exista un proces in care dascalii vor face evaluarile initiale in functie de care vor trebui sa definesca un parcurs individualizat al fiecarui elev, al fiecarei clase.
"Un profesor va trebui sa predea altfel cand stie ca merge la o clasa care este peste medie. Un profesor va trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand preda derivate si integrale. El va face o serie de exercitii complexe intr-o clasa care are un nivel ridicat sau cu un anumit grup de elevi si va trebui sa predea altfel intr-o clasa in care nivelul este mai scazut.
Totodata, acesta a facut referire si la schimbarea in anul scolar viitor privind modul de acordare a gradatiilor de merit. "Se plang profesorii ca gradatia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era data pe criterii care nu reflectau calitatea pregatirii. Mergeai cu teancul de diplome si gata. Bun, acum lucrurile se schimba. Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta. Sa fim bine intelesi", a mai spus Funeriu.
Reducerea invatamantului paralel la gimnaziu
Un alt obiectiv pentru anul scolar viitor vizeaza reducerea invatamantului paralel la gimnaziu, mergand inspre eliminarea lui acolo unde nu este posibil.
Ministrul a felicitat public sindicatele, pe cei 1.400 de profesori, angajati ai MECTS, care au redactat impreuna peste 80 de metodologii care reprezinta o schimbare radicala, dar consensuala a sistemului de educatie.
Masuri mai severe de control pentru noul an scolar
Controlul absentelor elevilor, dar si ale cadrelor didactice va fi mult mai riguros in anul scolar 2011 - 2012, in scopul reducerii absenteismului si abandonului scolar, fenomene care trebuie privite global, a declarat, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, scrie MEDIAFAX.
In opinia lui Funeriu, schimbarea esentiala in anul scolar 2011 - 2012 este una de atitudine generala.
"Tot efortul in anul scolar viitor se va centra pe elev. Nu vor fi schimbari periferice si de substanta. Concret: stim ca avem o problema cu lectura si intelegerea unui text, pentru ca asta ne spun testele internationale, am introdus o ora de lectura. Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice", a spus ministrul Educatiei.
Acesta a precizat ca gandirea privind modul in care va fi redus abandonul scolar si absenteismul va fi una globala, iar actiunea va avea loc la nivelul fiecarei unitati de invatamant.
"MECTS da liniile generale, dar nu Ministerul face licitatiile pentru cardurile elevilor. Regula va fi reducerea absenteismului scolar si controlul riguros al absentelor. Mijloacele prin care se realizeaza acest lucru vor fi la indemana scolilor. Cred ca un primar care investeste in scoala va lupta si pentru cresterea rezultatelor la bacalaureat si pentru reducerea absenteismului. Primarul nu se ocupa numai de varuit peretii, ci se implica in procesul educational", a adaugat ministrul.
Fiecare universitate din Romania va fi clasata exact acolo unde ii este locul
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, la Arad, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor, ca fiecare universitate din Romania va fi clasata "exact acolo unde ii este locul", in cadrul unui proces de clasificare care este in derulare.
Ministrul Daniel Funeriu a fost intrebat de jurnalisti, la Arad, unde a vizitat cateva institutii de invatamant, despre stadiul clasificarii universitatilor din Romania, raspunzand ca se lucreaza la verificarea datelor transmise de universitati.
"Fiecare universitate din Romania va fi clasata exact acolo unde ii este locul. Suntem in etapa in care se verifica datele raportate de universitati. Va fi facut public rezultatul clasificarii in momentul in care procedurile vor fi finalizate", a declarat Funeriu, potrivit MEDIAFAX.
Referitor la organizarea celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, Daniel Funeriu a spus: "Conditiile vor fi identice cu cele din prima sesiune a bacalaureatului, dificultatea subiectelor va fi aceeasi, iar oricine se asteapta la altceva comite o eroare capitala".
Intrebat daca vor mai exista scoli in care vor lipsi camerele de supraveghere video in a doua sesiune a bacalaureatului, ministrul a declarat ca "vor fi asigurate toate conditiile de siguranta si corectitudine". (DorohoiNews.ro)