Patru tineri inteligenți, ambițioși, veseli și entuziaști – Radu Ovidiu Munteanu, Luciana Dumitrița Murăreanu, Emanuel Șoltuzu și Cosmina Diana Țoșu – reprezintă ingredientele rețetei de succes a participării echipei Detectives of Hazards, de la Liceului ”Regina Maria”, la concursul internațional BeSafeNet Olympiad 2021. Competiția, dedicată conștientizării tinerilor asupra influenței hazardurilor naturale și antropice în societatea contemporană, s-a desfășurat online în data de 19.02.2021, reunind 136 echipaje din 12 state europene.
Pentru al doilea an consecutiv, elevii liceului, sub îndrumarea dnei prof. Geanina Gheorghiță, au reușit să se claseze pe podiumul olimpiadei, câștigând medaliile de bronz. După festivitatea de premiere, coordonată de reprezentanți ai Consiliului Europei de la Strasbourg în sistem videoconferință, am consemnat următoarele declarații:
„BeSafeNet nu numai că ne-a provocat să învățăm despre gravitatea hazardurilor, un subiect rareori abordat transdisciplinar în școala românească, dar a fost și un prilej de a lega prietenii care nu se vor desface prea curând. Rezultatele noastre au fost atinse prin muncă, muncă ce s-a împletit cu plăcerea și entuziasmul în toate etapele competiției” – Luciana Murăreanu, clasa a X-a A, matematică – informatică.
„În momentul înscrierii în concurs, atunci când tocmai aflasem rezultatele de anul trecut (medaliile de argint), mă gândeam că obiectivul ar fi prea măreț pentru mine și nu m-aș putea ridica la înălțimea așteptărilor. Ceea ce m-a inspirat și mi-a dat curaj a fost încrederea doamnei profesoare, efortul și devotamentul depus de restul echipei. Participarea în sine a fost o experiență nouă pe care aș repeta-o, dacă aș putea, iar rezultatele obținute m-au făcut să mă simt mândru atât de mine însumi, cât și de restul echipei” – Emanuel Șoltuzu, clasa a X-a A, matematică – informatică.
„Noutatea subiectelor abordate a fost, cu siguranță, un factor definitoriu care ne-a motivat și ne-a augmentat dorința de cunoaștere. Alături de colegii mei, prin cooperare, prin muncă în echipă, am reușit performanța de a obține un rezultat frumos, ceea ce îmi sporește recunoștința că am avut ocazia să particip” – Cosmina Țoșu, clasa a X-a A, matematică – informatică.
„BeSafeNet a fost prilejul acumulării unor cunoștințe benefice vieții, o experiență al cărei rezultat excepțional ne-a oferit încredere și ne-a dezvoltat abilități organizatorice excelente. Deși pandemia ne-a furat marele premiu (premierea la Strasbourg, vizitarea Consiliului Europei și posibilitatea de a interacționa direct cu ceilalți câștigători), consider că nimic nu este întâmplător și sunt sigur că acest concurs a avut rolul său în cursul vieții noastre ca elev” – Radu Munteanu, clasa a IX-a A, matematică informatică.