Anul 2021 este un an cu semnificații deosebite pentru orașul Dorohoi, în special pentru învățământul dorohoian care marchează un moment important în existența lui.
Ca să înțelegem semnificația prezentului trebuie să călătorim în trecut și mai exact în preajma anului 1921, când în Dorohoi persista nemulțumirea în rândul elevilor și a părinților lor asupra faptului că la Dorohoi nu exista nici un liceu. Au existat de-a lungul vremii nenumărate cereri și intervenții pentru a face posibilă ființarea la Dorohoi a unui liceu, însă lucrul acesta avea să se realizeze abia începând anul 1921.
Gimnaziul „Grigore Ghica Vv.”, la conducerea căruia se afla Pr. Dumitru Furtună, a reușit în urma intervențiilor directorului către Minister să obțină suma de 300.000 de lei pentru construirea etajului și amenajarea necesară funcționării claselor de liceu, precum și începerea cursurilor liceale cu condiția ca acestea să fie suportate de „cetățenii și părinții din Dorohoi”. Gimnaziul va deveni oficial „Liceul Grigore Ghica Vv.” abia în anul 1923.
Același neobosit Dumitru Furtună, împreună cu un comitet şcolar compus din senatorul de Dorohoi I. Atanasiu, V. Pănculescu, C. Lavronschi - directorul Şcolii Primare nr. 3, inginerul I. Vasiliu - directorul Şcolii de artă şi meserii din Dorohoi, s-au prezentat în ziua de 17 august 1921 la Ministerul Instrucţiunii Publice cerând ca şi la Dorohoi să fiinţeze o şcoală secundară de fete.
Obţinând aprobarea Ministerului de resort, comisia întoarsă acasă, a deschis „Şcoala Secundară de fete” la 10 septembrie 1921, într-un cadru festiv organizat în Sala Teatrului. „Şcoala Secundară de fete” înființată în 1921 este în fapt Liceul „Regina Maria” de astăzi. (O.M.)