Dorohoi News Logo

Elevii Liceului „Regina Maria” Dorohoi în dialog cu reputați experți în drepturile omului la nivel european - FOTO

Elevi Regina Maria_001

Empatia, capacitatea de substituție, abilitățile de relaționare, capacitățile de integrare, gestionarea emoțiilor negative, abilitățile de conectare socială vor face diferența. Educația viitorului nu mai este de mult pe de rost, iar valorile europene trebuie să fie împărtășite sistemului de învățământ românesc și să garanteze o societate în care prevalează egalitatea, respectarea drepturilor omului și democrația.

Adoptând o atitudine interogativă, elevii Liceului ,,Regina Maria” Dorohoi, coordonați de doamna profesoară Alupoaei Alina, s-au implicat în proiectul european ,,#5030Remember” finanțat prin programul „Europa pentru Cetățeni”. 

Inițiativa creată de comunitatea GEYC, al cărei fondator este Gabriel Brezoiu, se referă la cei 80+ ani trecuți de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, după care au urmat 50 de ani de regimuri autoritare și totalitare în țările Europei Centrale și de Est. Mulți cetățeni, în special cei tineri, au o înțelegere limitată a implicațiilor celui de-al Doilea Război Mondial asupra Europei și asupra construirii unei Uniuni Europene democratice. Tinerii ce au mai puțin de 32 de ani, nu au trăit niciodată sub un regim autoritar și neînțelegerea luptei pentru europeni poate duce la un euroscepticism sporit. 
Evenimentul „5030 Roundtable” din cadrul Seminarului #5030 Remember reprezintă o invitație la dezvoltarea gândirii critice, a rațiunii ca motor de dezvoltare și ne garantează consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu european comun.

Seminarul va avea o parte de sarcini individuale pe care participanții le vor primi între 2-5 noiembrie, iar pe 9 si 11 noiembrie vor avea sesiuni de lucru online, la una dintre ele fiind invitați experți pe zona de educație pentru drepturile omului din Europa, cu care participanții vor putea discuta.

Discuția 5030 Roundtable cu specialiștii educației pentru drepturile omului adună oratori, care vor împărtăși practici și experiențe și vor răspunde la întrebările publicului. Cei 4 experți care se vor alătura discuției 5030 Roundtable sunt:  Simina Badica, curator la Casa Europeană a Istoriei,  Rafał Rogulski, director la Institutul de Comemorare și Solidaritate a Rețelei Europene, Oana Nestian-Sandu, Director Program Internațional la Institutul Olga Lengyel pentru Studiile Holocaustului și Drepturile Omului și Daniel Gheorghe, expert la Centrul Theodor Herzl pentru Studii Israeliene.

Țările partenere în acest proiect sunt: Bulgaria, Italia, Franta, Spania, Slovacia, Polonia, Lituania, Germania, România, însă la seminar vor lua parte tineri din majoritatea țărilor Uniunii Europene. Limba de lucru a proiectului va fi engleza, cheia comunicării internaționale în acest moment, fapt ce conturează importanța cunoașterii și practicării acesteia.

Participanții seminarului și persoana de contact vor fi invitați și la conferința de final a proiectului, care va avea loc pe 17 decembrie 2021 în București, la care vor sosi delegații din partea celorlalte 10 țări partenere în acest proiect. ( Alexandra Peca, Manager Proiect #5030Remember)
Formulatorii de gândire le vor oferi șansa de a-și dezvolta cunoștințele in temele prezentate mai sus, a căror valoare este necesar sa fie cunoscută și apreciată. Proiectul le va oferi prilejul de a-și expune capacitatea de exprimare liberă,  înțelegerea referitoare la subiectele enunțate mai sus, cât și oportunitatea unui schimb de idei cu participanții acestei activități. (Petruța C.)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web