„Săptămâna Educației Globale”, progam derulat în perioada 15-21 noiembrie 2021, a fost marcat la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi prin diverse activități menite să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a nevoii de solidaritate și de valorizare a diversității prin dezvoltarea cetățeniei globale în rândul elevilor.
În cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, care anul acesta a avut ca generic „Este lumea noastră! Să acționăm împreună”, profesorii și elevii din această școală au derulat proiectul ”Putem fi împreună, pentru o viaţă mai bună!”. Elevii de la ciclul primar şi gimnazial au fost implicaţi în mai multe activităţi care au avut ca principal obiectiv formarea unor deprinderi şi atitudini în spiritul respectului pentru mediu, sănătate, drepturi ale copiilor dar şi alte probleme cu care se confruntă societatea în care trăim.
Ca în fiecare an, proiectul desfăşurat în săptămâna 15-21 noiembrie a fost marcat de activităţi organizate de mai multe cadre didactice:
1. „Prietenii naturii în acțiune!” - prof. înv. primar Purușniuc Irina, prof. înv. primar Alexoaie Mihaiela (clasa a III-a A) - formarea la elevi a unor atitudini și comportamente ecologice în vederea adoptării unei conduite corespunzătoare în raport cu mediul înconjurător.
2. „Drepturile copiilor” - prof. înv. primar Ropotă Maria-Daniela, prof. înv. primar Apostu Cristina-Elena (clasa a IV-a A) - familiarizarea copiilor cu noțiunile de drept și descoperirea drepturilor și responsabilităților pe care le au.
3. „Să zâmbim împreună pentru o lume mai bună!” - Prof. Apostol Alexandru (clasa a V-a A) - dezvoltarea spiritului de colaborare între copii, a interesului și a dorinței de a se cunoaște în vederea realizării activităților din cadrul proiectului și implicarea elevilor în activități nonformale.
4. „Sunt un consumator informat” - Prof. Boroș Claudia (clasa a V-a B) - adoptarea unui stil de viață prin asumarea de responsabilităţi, prin participarea la viaţa socială şi adaptarea unui rol activ, în calitate de consumator şi cetăţean.
5. „Împreună pentru o lume mai bună” - prof. înv. primar Murărașu Mihaela, prof. înv. primar Pădurariu Nina (clasa a II-a A) – creșterea frecvenței școlare, menținerea în școală și îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor, care se află în situații de risc.
6. „Comunică cu impact” - Prof. Chițanu Ecaterina, prof. Botezatu Emanuela, bibl. Butnariu Mihaela (clasa a VI-a B) - creşterea motivaţiei pentru învăţare şi rămânerea în sistemul educaţional prin participarea elevilor la activităţi extracurriculare diversificate de formare a unor deprinderi fundamentale educaţionale, sociale şi economice care să le ofere un parcurs educaţional şi profesional adecvat.
7. „Cinci moduri prin care îmi pot ajuta planeta” - prof. înv. primar Huzum Bianca (clasa I B) - conștientizarea nevoii de reciclare a deșeurilor și identificarea modurilor de economisire a resurselor planetei.
8. „Pași spre o lume mai bună” - prof. înv. primar Alexa Irina, prof. înv. primar Străteanu Monica (clasa I A) - formarea unei atitudini pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi și conștientizarea necesității schimbării de atitudine și de acțiune pentru construirea unei lumi mai bune.
9. „Împreună reușim să schimbăm lumea!” - Prof. Olariu Mihaela-Cătălina (clasa a VI-a A) - dezvoltarea în rândul elevilor a simțului responsabilității față de tot ceea ce ne înconjoară, de a promova conceptul „stil de viață durabil” prin diverse inițiative ecologice.
10. „Stop bullying” - Prof. Hariga Nicoleta (clasa a VIII-a A) - combaterea fenomenului de bullying prin informarea elevilor cu privire la cauzele, formele de manifestare și consecințele acestui fenomen, precum și prin implicarea într-o serie de activități formare și non-formale care să le dezvolte încrederea în sine.
11. „Am dreptul de a visa!” - Prof. Cărăușu Mihaela (clasa a VIII-a B) - manifestarea solidarității, a responsabilității și implicarea elevilor în găsirea soluții pentru rezolvarea problemelor.
12. „Solidari pentru o lume mai bună” - Prof. Ciobanu Petronela, prof. Surdu Alina-Daniela (clasa a VII-a A) - înțelegerea unor valori precum solidaritatea, toleranța, libertatea și egalitatea, respectul, și evidențierea rolului acestora pentru societate.
13. „Diferiți, dar totuși la fel!” - Prof. Halici Mihaela (clasa pregătitoare B) - activitate educativă incluzivǎ care pune ȋn centrul atenṭiei sale copilul, ca fiinṭǎ originalǎ, unicǎ şi irepetabilǎ, accentuând ideea cǎ diferențele ne fac speciali, și că ȋn fiecare societate existǎ personalitǎṭi, grupuri diferite, motivaṭii, raṭiuni şi puncte de vedere diferite.
14. „Atitudine pentru lumea noastră - hora prieteniei” - Prof. Groza Carmen (clasa a IV-a B) - cunoașterea și formarea unor atitudini de respingere a tot ceea ce are efect negativ asupra societății contemporane și formarea unei atitudini sănătoase necesare dezvoltării personalității elevului.
15. „Împreună construim lumea noastră” - Prof. Huțuleac Paul, prof. Amariei Maria (clasa pregătitoare A) – înțelegerea contribuției la protejarea mediului înconjurător și manifestarea unei atitudini pozitive față de mediu prin adoptarea unui comportament responsabil.
16. „Pământul nu ne aparține! Noi aparținem Pământului” - Prof. Onofrei Alina (clasa a II-a B) - creativitatea, colaborarea și propunerea de soluții pertinente, viabile la problemele mediului înconjurător, ale societății, ale Terrei.
Acest proiect s-a dorit a fi o modalitate de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că dacă nu luăm măsuri azi, mâine poate fi prea târziu, dar şi o metodă de a stimula copiii înşişi să creeze o legătură cu societatea de astăzi şi problemele ei şi să acţioneze acum pentru găsirea şi aplicarea de soluţii durabile în relaţionarea cu aceasta. Sperăm că prin astfel de acţiuni, reuşim să-i facem pe copii, şi nu numai, să conştientizeze ideea că lumea în care trăim reprezintă o valoare sacră, le dezvoltăm spiritul de voluntar şi a reflexelor de cetăţeni activi în domeniul protecţiei mediului, al igienei şi consumului de droguri şi în acelaşi timp le dezvoltăm o viziune şi o gândire sistematică, pentru a putea adopta un stil de viaţă durabil şi o abordare sustenabilă asupra relaţiei om-societate în toate activităţile umane. (consilier educativ, prof. Apostol Alexandru)