Din anul 2000, ziua de 25 noiembrie este recunoscută în întreaga lume drept „Ziua Internațională pentru combaterea violenței domestice”. Dar nu ar trebui să avem nevoie de o ocazie specială, ca să ne amintim că, în fiecare zi, câteva zeci, aproape o sută de femei cad victime ale violenței domestice.
Violența domestică este una dintre cele mai răspândite metode de încălcare a drepturilor omului. Are loc acasă, pe stradă, la școală,. Într-o măsură mai mare sau mai mica , se petrece în toate țările, indiferent de etnie, rasă, vârstă, nivel de educație sau mediu de proveniență.
Violența atrage violența, și, din păcate, pandemia COVID-19 a determinat o creștere semnificativă a cazurilor de violență domestică din motive precum izolare, frică sau anxietate. Ca să înțelegem mai bine acest fenomen, ar trebui să ne întoarcem cu mult timp în istorie, atunci când s-a întipărit în gândirea oamenilor puterea genului masculin asupra celui feminin.
Deși omniprezentă,acest tip de violență nu este inevitabilă. Ea poate și trebuie să fie prevenită. De aceea, Ziua Internațională pentru combaterea violenței domestice nu ar trebui să fie doar pe data de 25 noiembrie, ci în fiecare zi a anului.
Pentru a arată solidaritate față de victimele acestui tip de abuz, Colegiul Național Grigore Ghica împreună cu Liceul Regina Maria au purtat mov-culoarea oficială a acestei zile. Clubul de egalitate de gen și de șanse Ghica a inițiat această acțiune, convingând zeci de elevi de la cele două unități de învățământ să se alăture mișcării.
De la panglici legate la mâna, până la pulovere și pantaloni în toate nuanțele de mov, toate au adus o pată de culoare și au crescut gradul de conștientizare în rândul elevilor. Profesorii Colegiului Ghica au fost foarte deschiși la această activitate și au îndemnat prin puterea exemplului și adolescenții. Întrucât timpul de promovare al evenimentului a fost scurt, nu ne așteptam la un asemenea impact și mobilizare din partea tuturor.
Vă mulțumim tuturor pentru că ne-ați susținut activitatea și ați arătat iubire și solidaritate față de victimele violenței domestice! Mulțumim și domnilor directori pentru aprobarea acestei activități! (Articol scris de Adelina B. și Raluca B. - Colegiul Național Grigore Ghica)