Elevă în clasa a XI-a la Liceul „Regina Maria”, specializarea matematicăinformatică, Murăreanu Luciana-Dumitrița este unul dintre dorohoienii cu care ne mândrim. Pe parcursul celor 3 ani de liceu, aceasta s-a remarcat de mai multe ori la concursuri și olimpiade școlare. În ciuda suspendării competițiilor, dorința de performanță și muncă nu s-a stins, ba din contră, aceasta s-a intensificat, anul școlar precedent fiind încărcat de numeroase realizări. Printre acestea se numără și: membră a echipei Detectives of Hazards, deținătoare a Premiului III la olimpiada BeSafeNet, câștigătoare a Premiului III la etapa națională a Olimpiadei Societății Naționale de Fizică, medalie de argint la Online Olympiad in Linguistics 2021, medalie de bronz – Concursul Online de Lingvistică, Mențiuni la Concursul Online de fizică PHI și Olimpiada „Gazeta Matematică”.
Chiar de la începutul acestui an școlar, Luciana a ales să ne surprindă prin aplicarea la HSSIP-RO 2021, unde, nici de data aceasta, nu ne-a dezamăgit, fiind unul dintre cei 23 de copii selectați pentru reprezentarea României la cel mai mare laborator pentru cercetarea particulelor, ducând, încă o dată, numele „Regina Maria” în dreptul cuvântului performanță.
Mărturisirea Lucianei este de natură să pună în valoare maturitatea și pasiunea pentru știință: „Poate pentru unii dintre voi, 7-20 noiembrie este o perioadă neînsemnată, însă pentru mine a reprezentat șansa de a lucra într-un mediu dedicat științei, alături de cercetători specializați în acest domeniu. Proiectul High-School Students Internship Programme (HSSIP), organizat de către Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), desfășurat la Geneva a implicat selecția unui grup de 23 de liceeni, pasionați de știință, dintrun total de 229 de aplicanți din întreaga țară.
Pe parcursul celor 2 săptămâni am lucrat la proiectul ce a avut ca temă calibrarea eficienței identificării muonilor prin metoda Tag&Probe, proiect pe care în ultima zi l-am prezentat în cadrul unei întâlniri online. Printre cei invitați la această întrunire s-au numărat: Sorin Costreie, consilierul de stat al primului ministru pentru educație și cercetare, Constantin Trăistaru, consilierul ministrului Educației, Florin Buzatu, delegatul științific al României în consiliul CERN și Sascha Schmeling, Head of Teacher and Student Programmes la CERN.
Nu am putut fi prezenți în locul unde este operat cel mai mare laborator pentru cercetarea particulelor elementare fără să vizităm câteva din experimentele realizate acolo. Printre ceea ce am văzut se numără: Sincrociclotronul, SM18, LEIR, LINAC, centrul de date, CCC și CMS, fiecare dintre ele având o multitudine de informații deosebite. Varietatea locurilor văzute ne-a făcut să înțelegem că, în ciuda stereotipurilor, CERN nu este format numai din fizicieni, în spate aflându-se o echipă variată formată din ingineri, electricieni, mecanici, pompieri, matematicieni etc.
Experiența unică pe care am avut ocazia să o trăiesc a fost doar o scurtă introducere în ceea ce înseamnă viața unui cercetător la CERN, diversitate, armonie și pasiune fiind trei cuvinte care îmi trec prin minte când mă gândesc la ea. Lucrurile cu care am rămas după încheierea HSSIP-2021 nerezumânduse numai la aprofundarea teoriei fizicii particulelor, ci și la legăturile noi pe care le-am creat cu tineri pasionați de știință din diferite colțuri ale țării și puternica senzație că totul este posibil.”