A fost odată ca-n povești,
A fost ca niciodată,
Un Făt Frumos din Ipotești
Cu fruntea-ngândurată.
A înflorit cum altul nu-i,
Cu frunza și cu ramul,
Și țara este muma lui
Și tatăl său e neamul...
Bine te-am găsit printre aștri, Mărite Poet!
Am dorit să-ți vorbim în aceste zile în care apari Tu, Zeu nemuritor, coborând pe pământ între muritorii de rând, la ceas de ianuarie! Să-ți cerem iertare noi, cei care, copii fiind, ți-am cutreierat pădurile și ți-am tulburat liniștea codrilor de aramă! Să-ți vorbim din colțul tău de Moldovă despre Luceafărul ce nicăieri în lume nu luminează mai tare decât la Ipotești!
Ne-am lăsat pașii purtați pe cărările troienite cu sfinte amintiri și te-am căutat acolo, la tine acasă, dar n-am auzit decât tânguirea tristă a codrului desfrunzit...Am privit tăcutele tale ferestre înguste, cu perdele lăsate, din casa pe care ai binecuvântat-o când ai apărut pe pământ. Doar vântul ne-a răspuns atunci când, singuratice, gândurile noastre te-au chemat. Am cutreierat pe lângă plopii fără soț căutându-ți singuratica umbră. Te-am strigat lângă lacul înghețat, dar nu ne-a răspuns decât ecoul surd, nesfârșit...
Inimile noastre, ale elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi, au bătut la unison pentru tine, poet nepereche, în zilele de 10-14 ianuarie 2022.
Am încercat să te omagiem cu o serie de activități frumoase, interactive, interesante și captivante. Aceste activități au avut drept scop cunoașterea și înțelegerea de către elevi, a valoroasei și inegalabilei tale creații. Proiectul a reușit să ne apropie, iar lumina blândă și caldă a Luceafărului și-a strămutat magia în sufletele însetate de cunoaștere, înțelepciune, bine și frumos ale participanților.
Copiii au recitat poezii, au realizat colaje și lucrări plastice care ilustrează universul ideatic al capodoperelor tale, iar la final au fost recompensați cu diplome.
Îți mulțumim că ne-ai ales pe noi, în acest colț de țară, să-ți mângâiem urmele și să-ți privim rădăcinile, să ascultăm aceleași doine în aceeaşi limbă sfântă. Azi, mâine şi oricând ne vom alina dorul de tine rostind, îngânaţi de izvoare, minunatul tău vers.
Prin clepsidra nemiloasă a timpului vremea ta s-a scurs, dar tu rămâi pentru veșnicie, Mărite Geniu, însăși România. (prof. înv. primar Rotariu Angelica, înv. Airinei Elena și resp.CDI – prof.Brăndușa Crihan)