Pentru Ziua Lecturii, Cercetașii clasei IC de la Școala Gimnazială „Spiru Haret" Dorohoi, învățător -Doina Cozma, s-au pregătit într-un mod aparte. Dincolo de momentul lecturii, în care au pășit ascultători toți copiii, ei au făcut cunoștintă cu foști elevi ai școlii noastre, astăzi studenți în anul III, cu poveștile lor scrise demult, când erau în băncuțe de școlari.
Activitatea s-a conturat într-un proiect extracurricular pentru petrecerea timpului liber, "Poveștile călătoare ale copiilor", desfășurat în primele două săptămâni ale lunii februarie și finalizat de ziua lecturii. Am numit poveștile ca fiind călătoare pentru că, de pe rafturile bibliotecii școlii, unde se află de 12 ani, călătoresc în mânuțe de școlari, apoi se întorc, așteptând cuminți alți cititori curioși, prin grija doamnei profesor, bibliotecar, Brăndușa Crihan. Proiectul și-a propus să deschidă cercetașilor din clasa I noi orizonturi. Ei au văzut că, un copil de 9, 10 ani, poate scrie o poveste de care să se bucure atâția alți copii! Au găsit în cărțile lor personaje reale, imaginare, fapte și întâmplări din care au învățat cu siguranță câte ceva! Așa au aflat despre inundațiile din 2010 și au citit despre modul în care autorii poveștilor călătoare s-au implicat atunci pentru aproapele aflat în suferință. Au citit la școală, au luat cărțile și au citit și acasă. Veneau a doua zi într-un suflet...: "Doamna, mama mea o cunoaște pe fetița care a scris cartea aceasta, să știți!"
Copiii au fost receptivi, curioși, dornici să citească cât mai multe. Am povestit despre trăsăturile personajelor, despre ce ne-a plăcut, despre ce nu ne-a plăcut, am căutat învățăturile ascunse, frumosul din descrieri! Pentru micii cercetași, autorii poveștilor călătoare erau scriitori adevărați. Un nume sub un titlu sau deasupra lui, așa cum tot văd pe cărțile de povești.
Surpriza a fost imensă când, la ultima activitate, de ziua lecturii, acolo la CDI, printre cărți și personaje, au avut bucuria de a se întâlni cu o parte din autorii poveștilor călătoare. Online, ce e drept, dar au fost acolo. Niște tineri frumoși! Doamne, cât de frumoși, cât de senini, cât de implicați! Cei mici, au amuțit. Ochii au vorbit pentru ei. Nu știu ce se așteptau să vadă...poate niște copii de 10 ani? Câtă emoție!
Tinerii, studenți în anul III, s-au prezentat, au vorbit despre vremurile în care au încolțit în mintea lor personajele poveștilor, despre muncă, despre perseverență, despre voință, despre reușite!
Priveam la cei mici, priveam la cei mari și îi vedeam tot mici, in prima zi de școală, apoi la activitatea de "lansare" a poveștilor călătoare, apoi sfârșitul de clasa a IV-a.... Niște copii grozavi, care se cuibăresc în inimi și rămân acolo. Un arc peste timp îmbibat în puritatea și seninătatea copilăriei.
Emoționante momente. După povești, întrebări, răspunsuri, după închiderea calculatorului, am așezat pe rafturile bibliotecii poveștile călătoare, le-am privit tăcuți și ne-am întors în sala de clasă.
Nu am cuvinte să mulțumesc acestor tineri care, deși în vreme de sesiune, au primit cu bucurie provocarea mea! Mulțumesc, Medeea Morariu, studentă la Facultatea de Matematică București, pentru "Lumea cititorilor", pentru "Sorin și manualul vorbitor", pentru timpul dăruit nouă! "Cititul e cel mai frumos și cel mai eficient mod de a învăța lucruri noi. Ne hrănim cu aceste momente de bucurii mici, iar cărțile și lectura sunt cu siguranță acolo." (Medeea Morariu)
Mulțumim, Sara Beșleagă, studentă la Facultatea de Drept din Cluj, pentru "Aventurile lui Kim" și "Suflet de creion", pentru timpul dăruit nouă! "Lectura te face magic. Îți dă aripi, te ajută să înțelegi o mulțime de lucruri, te ajută să crești, dar să îți păstrezi copilăria! La mulți ani, mici cititori! Dacă e ziua lecturii, este și ziua voastră!" (Sara Beșleagă)
Mulțumim, Alexandra Muha, studentă la Facultatea de Medicină" Iași, pentru "Ana și Cornățel", "Aventuri de vacanță", pentru timpul dăruit nouă. "E un sentiment foarte plăcut să citești o creație proprie și să te regăsești pe tine, cea de atunci si pe cei care au contribuit la realizarea ei. Vă îndemn cu avânt să porniți și voi pe acest drum! Satisfacția va fi pe măsură. Nu uitați, totul pornește de la o simplă idee de poveste!" (Alexandra Muha)
Mulțumim, Ștefan Simion Oprița, student la Facultatea de Informatică Iași, pentru "Jack spiridușul", pentru timpul dăruit nouă. "Fiecare carte pe care o citești, te învață câte ceva. Să nu renunți niciodată la visurile tale, să fii mereu determinat în realizarea lor." (Ștefan Oprița)
Mulțumim, Elisabeta Georgiana Mihoc, studentă la Facultatea de Matematică și Informatică Iasi pentru "Călătoriile lui Cântecel". Copiii au citit cu bucurie povestea ta.
Mai aveam câteva povești frumoase, regret că nu am avut câte un exemplar la bibliotecă să putem bucura copiii. Îmi amintesc acum de ele, de copiii ce au muncit dându-le viața, îmi trimit către ei gândul însoțit de îmbrățișarea mea.
Mulțumesc colegei mele, Brândușa Crihan, pentru sprijin, pentru colaborare, pentru că are de 12 ani încoace grijă de călătoria în siguranță a poveștilor.
Mulțumesc părinților de mici cercetași ce ajută la formarea și dezvoltarea gustului pentru lectură! Să fie ziua lecturii azi și în fiecare zi, pentru copiii de ieri și de azi, pentru noi toți!