În perioada 22 – 26 august a avut loc în capitala Sloveniei, la Ljubljana, cursul „New ways of teaching mathematics and physics – practical and cross-curricular approach” (Noi căi de predare a matematicii și fizicii – practici și abordări crosscurriculare).
Instituțiile gazdă au fost : University of Ljubljana - Faculty of Mathematics and Physics și Diocesan Classical Gymnasium – St. Stanislav ´s Institution. Au avut drept colaborator University of Education – Schwӓbisch Gmȕnd, Germany.
Coordonatorii cursului au fost Prof. Dr. Damjan Kobal de la Facultatea de Matematică și Fizică de la Universitatea din Ljubljana și Prof. Tine Golež de la Institutul Sf. Stanislav din Ljubljana, iar la prezentarea cursurilor și seminariilor de lucru au avut colaborator pe Prof. Dr. Simon Zell de la Universitatea din Germania.
Au participat cadre didactice din 7 ţări: Grecia, Spania, Danemarca, Slovacia, Portugalia, Letonia şi România. Printre acești participanți s-a aflat și profesoara Nicoleta Dohotariu de la Grupul Școlar ”Alexandru Vlahuță” Șendriceni. Participarea a fost posibilă în urma obţinerii unui grant Comenius de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în procent de 70% (www.llp-ro.ro) și 30% de la Fondul Structural European.
Limba de desfăşurare a cursului a fost engleza. Materialele au fost furnizate de asemenea în limba engleză.
Programul de formare „New ways of teaching mathematics and physics – practical and cross-curricular approach” a avut o durată de 40 de ore: 22 de ore de predare şi 18 de ore de lucru pe echipe sau individual. Participarea la curs, lucrul pe echipe și ateliere a cadrelor didactice din cele 7 ţări europene a contribuit la dezvoltarea de abilităților lingvistice, sociale și nu în ultimul rând la învățarea de noi metode de predarea matematicii folosind exemple din științe (fizică, chimie și biologie) și a geometriei, în particular, folosind pe computer aplicația GeoGebra și Logger Pro.
Prin folosirea interdisciplinarității în predarea matematicii (matematică, fizică, biologie, chimie, TIC) ar putea să crească interesul elevilor pentru această disciplină care oarecum este una abstractă, ar putea spori colaborarea profesorilor care predau aceste discipline și prin eforturi comune să conducă la îmbunănătățirea rezultatelor elevilor.
Odată cu șansa participării la acest curs sper să pot motiva mai bine elevii pentru disciplina pe care o predau, să contribui la creșterea interesului lor pentru tematicile europene și să-i încurajez pe profesorii de matematică și științe să participe la astfel de activități de formare.
Costul integral al cursului (activităţii de formare în sine), transportului, cazării şi meselor a fost suportat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi de către Comisia Europeană.
Cele de mai sus reprezintă punctul meu de vedere, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care acest conţinut este utilizat. (DorohoiNews.ro)
Profesor Nicoleta Dohotariu,
Grupul Școlar ”Alexandru Vlahuță” Șendriceni