Cuvintele care ar putea rezuma, fără a exagera, experiența ultimei mobilitați din cadrul proiectului Erasmus + „Awareness& Improvement of Social Media (SM) safe and rational use” 2019-1-IT02-KA229-062612_2, în care Școala Gimnaziala „Spiru Haret” Dorohoi, a fost partener, sunt: „Save the best for last!”.
Proiectul a implicat 4 țări (Italia, România, Turcia și Polonia) care au cautat și pus în practică, pe parcursul unei perioade extinse din cauza condițiilor speciale din ultima vreme, metode alternative de petrecere a timpului liber de catre copii și tineri, completate de un set de reguli utile în vederea folosirii sigure a rețelelor de socializare.
Proiectul s-a încheiat cu deplasarea în Polonia a unui grup de 6 elevi și 3 cadre didactice (prof. Chicoș Elena, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” și coordonator al proiectului, prof. Apetrei Irina și ec. Abramiuc Mihaela) în perioada 15-20 mai la Gminny Zespol Szkol w Kazmierzu Dolnym din Kazimierz Dolny.
Mobilitatea s-a desfașurat în mica, dar pitoreasca localitate de pe râul Vistula, Kazimierz Dolny, în aproapierea graniței cu Ucraina, unde partenerii polonezi au pregatit 5 zile cu activități diverse, antrenante, dar, în același timp, utile și educative. Calitatea umană și implicarea deosebită a echipei de proiect din moderna școală gazdă au facut șederea noastră, în cochetul orașel turistic, plină de amintiri de neuitat. Elevii au participat la activități în aer liber, atât prin oraș dar, mai ales, în natura încântatoare din jurul acestuia, s-au bucurat împreuna de jocuri uitate ale copilăriei, redescoperind valoarea timpului petrecut cu prieteni reali. Totodată am participat și la un seminar referitor la siguranța pe internet urmat de o experiență, foarte apreciată, a realității virtuale prin intermediul ochelarilor VR la Centrul de competențe digitale din Puɫawy. O altfel de lecție, de istorie de data aceasta, ne-a fost prezentată prin vizita în lagărul de concentrare și exterminare de la Majdanek, unul dintre locurile în care mii de oameni și-au gasit sfârșitul, în timpul regimului nazist, în Al Doilea Razboi Mondial.
Prieteniile legate, peisajul încântător, activitățile diversificate și captivante, orașelul tihnit cu străduțe și galerii de artă presărate pentru a concura cu natura cu forme de relief surprinzătoare și, nu în ultimul rând, oamenii calzi întâlniți în acest ultim popas al acestui proiect Erasmus+ au lăsat în sufletul fiecăruia dintre participanți o impresie deosebită și, poate, dorința de a mai avea parte de experiențe educaționale la fel de reușite. (Echipa de proiect)
Disclaimer: „Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”