Dorohoi News Logo

Grădiniță de vară și Ateliere Șotron desfășurate la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” Havârna - Grădinița Balinți - FOTO

Activitati (1)

Motto: „Educația este cea mai puternică armă prin care putem schimba lumea”
- Nelson Mandela -

Chiar dacă este vacanță, copiii din localitățile Balinți, Neculcea,  Tătărășeni și Gârbeni - din comuna Havârna, au avut posibilitatea de-a fi împreună în cadrul  proiectului  ”Grădinița de Vară -Atelierele Șotron”, acțiune născută din Programului Național „ Fiecare copil merită o poveste ” coordonat de Asociația OvidiuRo în parteneriat cu ISJ Botoșani.

Scopul proiectului fiind acela de a aduce copilul în mediul educațional și pe perioada de vacanță, iar odată cu venirea lui la școala/grădiniță să beneficieze de activități de educație și diverse ateliere de lucru, prin care să-i fie stimulată gândirea, percepția și reacția de a face lucrurile altfel. Proiectul este unul cu caracter social, în care copiii proveniți din zone izolate, copiii ai căror părinți nu au timpul și capacitatea de-ai sprijini în actul învățării,  copiii beneficiari ai tichetelor sociale, să facă parte din proiectul grădiniței de vară  și totodată să aibă posibilitatea de a fi implicați în acțivități educative de calitate și durabile. 

Atelierele  Șotron au fost coordonate și organizate de prof. Liliana Pricopi la nivel local impreună cu o echipa formată doamnele profesoare: Mihalciuc Roberta Carla-director, Jităreanu Mirela Daniela și Oistric Violeta și s-au desfășurat pe parcursul a zece zile din luna iulie. La ateliere au participat un număr de 20 de copii /elevi, care au  desfășurat activități de: învățare , explorare, experimentare, literație, jocuri diverse și acțiuni de lucru cu cartea. Copiii participanți la proiect, au găsit un spațiu pregătit și dotat corespunzător  atât în clase cât și în afara lor, având stabilite  zone de învățare și explorare, zone de lectură și zone de relaxare, zone de igienă, toate aceste lucruri facilitănd învățarea, motivând copilul, antrenându-i și conducându-i spre descoperire, analiză, comparare și comunicare dezinvoltă, dar și spații amenajate pentru jocuri distractive și trasee aplicative.

Povestea a făcut parte din rutina programului, în fiecare zi copiii descoperind o altă poveste, cu caracter educativ, cu mesaje de reziliență, acceptare-tolerare, încredere în forțele proprii, dar și de protecție a mediului și a ființelor din jurul nostru. Copiii au fort îndrumați să citească, să descopere cuvinte noi, ”mari”,să le folosească cu dezinvoltură în comunicarea de zi cu zi și mai ales să aibă curaj, să depășească orice impediment cu care se pot confrunta atât la școală cât și în viață, să fie capabili de-a înțelege mesajele primite și la rândul lor să poată transmite și celorlați copii părerile lor, impresiile și gândurile referitoare la activitățile din proiect. 

A fost un bun prilej de interacțiune, de colaborare și crearea de amiciții, copii au fost captivați de diversitatea activităților, de multitudinea acțiunilor întreprinse în cadrul proiectului, iar la final și-au arătat dorința revenirii și a continuării acestui tip de învățare, numită de ei ” învățare de plăcere”. La nivel de activități am avut invitați, voluntari, care și-au arătat disponibilitatea de-a le citi copiilor, de a le povesti lucruri noi și interesante pentru ei ,de-a le împărtăși  trăiri, impreșii, experiențe proprii și de a le transmite cuvinte și mesaje de încurajare. Asociația Ovidiu ro a sponsorizat acest proiect, oferind unității școlare organizatoare  resurse educaționale (cărți cu povești , grafice, hărți cu fauna și flora din România, lupe, jocuri de masă) etc, care vor rămâne în unitate ca un material didactic valoros și foarte util actului didactic și procesului de învățare.

Mulțumim pe această cale celor de la Ovidiu ro, pentru ceea ce fac în teritoriu  vis a vis de copiii proveniți din zone defavorizate, cu risc de abandon școlar, ISJ  Botoșani pentru susținere în desfășurarea atelierelor, conducerii unității școlare  pentru punerea la dispoziție a spațiului  de desfășurare de la Grădinița Balinți și nu în ultimul rând părinților pentru că formează un liant trainic între noi, profesorii care dorim să-i sprijinim și copiii lor. Și dacă este să facem referire la ceea ce spunea Malcom ”educația este pașaportul nostru pentru viitor, pentru că ziua de mâine este a celor care se pregătesc pentru ea ” de aceea cu cât implicarea noastră în actul didactic intra și extrașcolar  va fi mai calitativă, cu atât rezultatul muncii noastre va fi mai valoros, iar viitorul va arăta mult mai bine.

Vacanță plăcută și nu uitați, că ”din cărți aflăm de trei ori mai multe cuvinte decât dintr-o conversație”așa că sfatul meu este să cu uităm să citim, mai ales pe timpul vacanței!

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web