Motto: O şcoală în care profesorul nu învaţă şi el e o absurditate. (Constantin Noica)
Formarea continuă trebuie sa fie o preocupare permanentă a profesorilor mai ales în aceste vremuri în care schimbările au loc într-un ritm alert. Astfel, chiar dacă este vacanță, în perioada 8 – 12 august 2022, 10 cadre didactice de la Școala Gimnazială Spiru Haret, Dorohoi, au participat la două cursuri de formare continuă în Praga, Republica Cehă, în cadrul proiectului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH) 2021-1-RO01-KA121-SCH-000012601,organizate de ITC International Training Center.
La aceste cursuri au participat, alături de profesorii din România, cadre didactice din Spania, Grecia, Portugalia, Suedia, Turcia, Cipru, Ungaria.
Proiectul își propune să îmbunătățească experiența profesională și personală a personalului didactic al școlii și să le ofere oportunitatea de a învăța și aplica metode considerate a fi eficiente în alte sisteme de învățământ din țările Uniunii Europene.
Cursul INCLUSIVE EDUCATION, la care au participat 4 dintre colegii noștri, s-a derulat sub motto-ul: „Nimeni nu este special și totuși toată lumea este.”
Tema centrală a cursului a atins un subiect delicat al secolului XXI. Din fericire, societatea noastră a depășit majoritatea prejudecăților din trecut, astfel încât să putem face față mai bine acestor probleme – în realitate inexistente. Profesorii participanți la acest curs au învățat cum să-și facă elevii să se simtă bineveniți în clasă. Inspirat de cele mai noi teorii, cursul a oferit ocazia de a învăța despre diferența dintre integrare și incluziune, despre riscuri și bariere de implementare a acestora însala de clasă, despre cum pot profesorii manageria un conflict în clasă. De asemenea, cursul a oferit profesorilor ocazia de a aplica informațiile dobândite și a oferit modele de bună practică.
Alte șase cadre didactice participante la cursul ENCOURAGING CREATIVE THINKING au fost îndrumate spre a aprofunda ideea lui Arthur Koestler: „Creativitatea este un proces de învăţare aparte, la care elevul şi profesorul sunt una şi aceeaşi persoană”. Urmând acest motto, cursanții au avut parte de activități ce au vizat învățatea unei game variate de metode pentru dezvoltarea creativității și spontaneității elevilor, ce se pot aplica la orice disciplină de învățământ.
Astfel, profesorii participanți au avut ocazia să întâlnescă colegi de diferite naționalități din U.E. cu care să împărtășească experiențe și să facă schimb de idei și au avut ocazia să-și imbunătățească abilitățile de a comunica în limba engleză.
Implementarea proiectului Erasmus+ Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH) 2021-1-RO01-KA121-SCH-000012601, va avea ca efect direct îmbunătățirea procesului instructiv-educativ în cadrul Școlii „Spiru Haret” prin utilizarea de noi metode de predare-învățare-evaluare, prin crearea unui mediu incluziv propice pentru orice elev care dorește să studieze în școala noastră și prin încurajarea și dezvoltarea gândirii creative atât a profesorilor cât și a elevilor. (Echipa de proiect)
Disclaimer: „Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”