Apare un nou document obligatoriu la nivelul tuturor şcolilor din România! Ministrul Educaţiei a oferit toate detaliile. Se va întâmpla în curând la nivelul întregii ţări. Este vorba despre certificatul de orientare școlară, care va deveni obligatoriu în Romania şi va fi primit de către elevi la finalul ciclului şcolar gimnazial.
Sorin Cîmpeanu a explicat că proiectul de lege privind implementarea acestui certificat va fi un lucru benefic nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi, profesori şi pentru întreaga societate românească.
„Această lege este pentru copii în primul rând, dar este și pentru părinți, și pentru profesori, și pentru întreaga societate și pentru viitorul națiunii.
În viziunea proiectului de lege, există foarte clar formulate acele mecanisme prin care profesorul va da un feedback continuu, evaluare ritmică a elevului, feedback continuu acordat părintelui. În format electronic se aduce la cunoștința părintelui, se consolidează legătura dintre școală, familie și societate în permanență despre evoluția fiecărui copil. Ei evoluează rapid.
În momentul acela vei avea și rezultate școlare mai bune, și abandon școlar mai scăzut și vei ține legătura cu părintele. Vei trece acolo toate acele elemente. Aceste calificative vor face parte din portofoliul educațional, iar la finele a patru ani de gimnaziu, pe baza acestui portofoliu, școala va fi obligată să-i elibereze un certificat de orientare școală”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru DCNews.
O practică întâlnită în multe ţări europene
Ministrul Educaţiei a precizat că şcolile vor fi obligate să elibereze acest tip ce certificate. El a oferit şi exemplul altor ţări europene, precum Austria şi Germania.
„Se practică (peste tot în Europa – n.red.)! Este obligație pentru școală să elibereze acest certificat de orientare școlară. De acum va fi obligație și în școala românească, să elibereze acest certificat.
Vreau să fiu foarte clar, nu este obligat părintele să țină seama, ci e o recomandare. În Austria și Germania, din câte știu eu, 90% țin seama de această recomandare.
Probabil că în România vor fi mai puțini, pentru că noi știm, în general, mai bine să facem lucrurile”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Şcolile profesionale, ignorate în România, deşi se cere forţă de muncă calificată
Şeful de la Ministerul Educaţiei a mai subliniat şi o altă problemă majoră a sistemului din educaţie din România. Mediul economic cere forţă de muncă calificată, însă foarte puţine familii sunt dispuse să îşi trimită copiii la o şcoală profesională, unde pot învăţa o meserie folositoare.
„M-am întâlnit cu 30 de lideri din domeniul economic și toți cereau forță de muncă calificată, calificări de nivel 3, adică 3 ani de școală profesională. Am zis, ok, bun, dar dintre noi, 30, cei de la masă, câți avem copii? / Toți avem copii! / Bun, perfect, câți dintre noi și-au dat copiii la școala profesională, că avem nevoie? Toate capetele în jos, absolut niciunul.
Păi o să fie o formă bună când va fi pentru toți copiii, nu numai pentru copiii altora, că noi suntem obișnuiți pentru copiii altora. Vrem să se schimbe, toți vrem schimbare, dar când e să se schimbe, domn’le, să se schimbe la altul, nu la mine, că eu m-am obișnuit în confortul meu.
Avem datoria de a explica cu răbdare și înțelepciune avantajele pentru copii, pentru profesori, pentru școală, pentru societate și pentru angajatori”, a mărturisit Sorin Cîmpeanu.