Care sunt chestiunile sau problemele care ne afectează cel mai mult? Ce măsuri specifice ar trebui să ia Uniunea Europeană pentru a ne facilita proiectele de viață?
Elevii Liceului „Regina Maria” Dorohoi s-au implicat într-o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul proiecului MEET, la invitația asociației GEYC, reprezentată de Gabriel Brezoiu. MEET a fost un proiect de deliberare colectivă, care a asigurat cetățenilor UE un loc la masă în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene.
Finanțat de Parlamentul European și de Fundația Regele Baudouin, înființat de o rețea de organizații ale societății civile din opt state membre și coordonat de Centrul de Politică Europeană, MEET a conectat oameni, idei și politici transfrontaliere. Coordonați de prof. Alupoaei Alina, la Biroul de Legătură al Parlamentului European în București, au început un proces de cooperare în cadrul căruia au reflectat împreună și au lucrat în echipă pentru a formula recomandări specifice care să fie prezentate și discutate în sesiunea plenară a conferinței.
Zeci de cetățeni români s-au înscris în cele două Agore Locale și în evenimentul național organizat: tineri, studenți, lucrători de tineret, profesori, toți având un deziderat comun - dorința de a fi cetățeni activi. MEET s-a axat pe subiectul larg al economiei verzi și al digitalizării, urmărind să identifice probleme-cheie pe care decidenții europeni trebuie să le aibă în vedere legate de acest subiect.
Participarea lor la evenimentul MEET a fost urmată de invitația de a participa la o conferință pe tema serviciului civic în România, la Institutul Francez din București – „Angajamentul tinerilor români și francezi: către un Serviciu Civic European?”. În cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și al Anului European al Tineretului, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Colectivul pentru un Serviciu Civic European, a organizat o zi de sensibilizare privind angajamentul civic la nivel european.
Astfel, acest program și-a propus să răspundă provocărilor societale europene majore, cum ar fi urgența climatică, lupta împotriva discriminării și proximitatea între generații, punând totodată bazele unei cetățenii europene active. A reunit în jurul acestei idei principalii actori ai serviciilor civice naționale.
Evenimentul a constat în sesiuni de lucru cu tineri voluntari români, pentru a discuta despre nevoile tinerilor români și despre interesul de a dezvolta voluntariatul, mobilitatea și serviciul civic în țara lor. Ulterior, participanții au luat parte la o conferință care a asociat vorbitori francezi și români pentru a discuta despre schemele naționale de serviciu civic, articularea sa la nivel european și posibila sa dezvoltare în România prin intermediul unui proiect.
O educație de calitate oferă perspective noi pentru rezolvarea problemelor socio-economice cu care se confruntă elevii. Participanții au avut ocazia de a corela pozitiv calitatea educației cu calitatea vieții, punând acentul pe educația civică sau educarea participării.