Dorohoi News Logo

Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi s-a îmbogățit cultural - FOTO

Ghica27

În ceasul zilelor de toamnă, când gradele de afară coboară până în inima pământului, oamenii își găsesc Acasă locul cald, confortabil și bine plăcut. Lângă cei dragi împărtășim poveștile, impresiile și emoțiile. Pentru cine este plecat în lumea dorului necurprins, lăsăm în locul lor o stea luminoasă de pe bolta cerească, puțin suflet de la fiecare al casei și o binecuvântare plină de iubire.

În vremea acestor gânduri apuse, a trăirilor răscolitoare, a melancoliilor ce își caută rostul, glasul, locul, Colegiul Național” Grigore Ghica„ din Dorohoi a organizat vineri, 21 octombrie 2022, în Aula „Dimitrie Pompeiu” evenimentul de acordare bibliotecii colegiului a numelui “Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie”, critic și istoric de artă, fiu al Dorohoiului.

Amintirea profesorului – Lumină a intrat pentru o clipă printr-un colț de suflet și ne-a răscolit cu totul, deopotrivă invitați și participanți: domnul primar al Municipiului Dorohoi, inginer Dorin Alexandrescu; domnul deputat Dan Șlincu; pr. dr. Florin Tuscanu; dr. Aurelian Macarie; dr. Iulian Marcel Ciubotaru, bibliograf; dr. Mădălin Cornel Văteanu, cercetător științific; dr. Manuela Macarie; dr. George Florian Macarie; prof. Gheorghe Grigoraș, prof. Vasile Coțofrei; elevi și profesori ai liceului, alături de organizatorii evenimentului, profesor Șlincu Georgel, directorul Colegiului Național ”Grigore Ghica„ Dorohoi, prof. Daniela Pavel și prof. Cristina Drăghici.

Cu toții au fost martorii aducerilor aminte despre “dascălul erudit și oratorul iscusit”, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie. După slujba de TE Deum, oficiată de pr. dr. Florin Tuscanu împreună cu un sobor de preoți, au fost evocate cuvinte de suflet. Domnul primar îl onsideră pe profesorul dorohoian, Gheorghe Macarie, “un reper pentru cei care vin din urmă” și a lăudat inițiativa acordării bibliotecii colegiului cu numele “Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie” în timp ce domnul deputat a considerat activitatea ca fiind un gest deosebit de a arăta respect și de a cinsti memoria distinsului profesor dorohoian.

Despre familia, copilăria și școala la Dorohoi, despre preocupările profesorului Macarie privind viața și opera preotului Dumitru Furtună, despre influența unor mari personalități în formarea lui Gheorghe Macarie ca profesor și istoric de artă, despre promovarea și reevaluarea frumosului în oameni și comunitate, precum și despre Gheorghe Macarie - consilier estetic și monumente, au vorbit ceilalți invitați.

Preotul dr. Florin Tuscanu a numit organizarea evenimentului “o sărbătoare a recunostinței, un popas cultural” precizând că se întâmplă, din ce în ce mai rar, să “îi scoatem din neuitare pe cei care au contribuit la cultura poporului român”. A felicitat colectivul Colegiului Național pentru “această minunată decizie: este o lecție de istorie, de cultivare a demnității de creștini iar astăzi suntem uniți în gând de rugăciune și cinstire.”

„Mulțumesc că i-ați dat atenție fratelui meu!”, și-a început povestea, cu emoții în glas, dr. Aurelian Macarie, fratele domnului prof. univ. Gheorghe Macarie considerându-l pe acesta “înzestrat de Dumnezeu cu așa o minte” și crezând cu frumusețe sufletească, că “școala, credința și cultura pun bazele societății”. Cu înțelepciune și smerenie ni s-a adresat tuturor, dar mai ales adolescenților prezenți în aula colegiului: “Să fiți mândri că v-ați născut în această zonă sfântă, o Mecca a culturii românești!”, numind Colegiul Ghica un “templu al culturii.”

Doamna dr. Manuela Macarie și domnul dr. George Macarie ne-au încântat cu fotografiile de familie, analizând cu aduceri aminte anii când soțul și tatăl Gheorghe Macarie se dedica evenimentelor culturale la care era solicitat să se ocupe, când dăruia culturii românești bagajele pe care astăzi le ducem mai departe.

Domnul dr. Iulian Marcel Ciubotaru, alături de domnul dr. Mădălin Cornel Văteanu și de prof. Gheorghe Grigoraș au evidențiat maniera exemplară în care a înteles profesorul Gheorghe Macarie să se ocupe de “proiectul său de suflet” și să adune mărturii despre cei care l-au cunoscut pe preotul Dumitru Furtună.

Domnul profesor Șlincu Georgel a mulțumit audienței declarând că “plecăm mai îmbogățiți, le-am servit copiilor noștri o lecție de cultură locală”.

Evenimentul emoționant s-a încheiat cu dezvelirea plachetei “Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie”, de acum numele bibliotecii Colegiului Național” Grigore Ghica„ din Dorohoi. (profesor Monica Ifrim, consilier educativ)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web