Dorohoi News Logo

Orele de lectură vor deveni obligatorii din noul an școlar

lectura obligatorie

Orele de lectură, înțelegere și interpretare a textului vor deveni practici și preocupări obligatorii ale profesorilor, indiferent de disciplină începând cu anul școlar 2011-2012.

O cauză a rezultatelor dezastruoase din cadrul evaluărilor naționale se consideră a fi lipsa de lectură încă din clasele primare. De aceea, la clasele I-IV se va aloca o oră de lectură distinctă în orarul săptămânii.  Citirea zilnică a diferitelor texte de către cadrul didactic vor alterna cu citirea independentă a elevului. Lectura va fi exersată atât în mod tradițional, cât și la fiecare disciplină de studiu (matematică, istorie, geografie), în diferite registre: citirea tabelelor, a graficelor, schemelor.

La clasele V-VIII, în cadrul orelor de limba și literatura română vor fi alocate săptămânal minim 2 secvențe distincte în structura lecției, pentru activități care stimulează lectura și susțin dezvoltarea competențelor elevilor, în acest domeniu. Îmbunătățirea competențelor de înțelegere a textului de către elevi este obligatorie pe parcursul claselor a V-a –aVIII-a, indiferent de disciplina de predare.

Competențele de lectură vor fi vizate și în cadrul activităților extracurriculare sau extrașcolare și vor reprezenta un obiectiv explicit în cadrul programului școală după școală. Complementar, la orele de limba și literatura română, se instituie obligativitatea momentului ortografic pentru clasele V-VIII și IX-XII/XIII. Monitorizarea se va face în baza schiței secvenței din lecție și a caietelor elevilor. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)

Autor: DorohoiNews.ro

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web