Dorohoi News Logo

Eu am un vis...- Săptămâna Educației Globale 2022 la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești - FOTO

an un vis 01

„I have a dream”, îndrăznea să spună Martin Luther King în 1963. Avea un vis de pace, libertate și dreptate, un vis care a zguduit lumea și al cărui ecou răsună și astăzi. Dar iată-ne ajunși în secolul XXI, un secol tot mai zbuciumat și incert. Am trimis oameni în spațiu, putem comunica instant cu oameni de pretutindeni, tehnologia avansează cu fiecare secundă și noi încă nu am învățat cum să trăim în pace, încă nu ne-am deprins să alegem compasiunea, empatia și toleranța pentru a înfrânge ura, suspiciunea, discriminarea și conflictele născute din acestea. Visul lui a devenit și visul nostru.

Înțelegând importanța educației pentru pace, care include identificarea, prevenirea și respingerea violenței, Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești s-a alăturat inițiativei de a celebra și promova pacea și parteneriatul în cadrul Săptămânii Educației Globale 2022.

Activitățile propuse au avut drept scop general educarea elevilor în spiritul păcii, al cooperării și al prieteniei. 

Fie că au fost implicați în jocuri de rol, vorbind liber despre viziunea lor asupra păcii, fie că au urmărit filme sau au analizat texte literare pe tema prieteniei, fie că au dezbătut pe marginea unor conflicte care macină lumea, elevii școlii noastre și-au conturat o imagine asupra păcii, pe care au reprezentat-o în propriile creații literare sau plastice. Strâns legată de tema păcii, respectarea drepturilor omului a constituit o temă de discuție în cadrul acestei săptămâni. Conștientizând ce drepturi au, elevii au înțeles că respectul reciproc este garanția respectării acestor drepturi.

Totodată, copilașii au fost provocați să își folosească aptitudinile artistice în cadrul atelierelor de lucru organizate de cadrele didactice, realizând lucrări colective ingenioase și purtătoare de mesaj. Nu au lipsit nici momentele spontane, din afara activităților propuse, care i-au încântat pe elevii dornici să se exprime. 

Astfel, aceștia au creat un lanț al bunătății, adunând aproape 100 de idei legate de felul în care ne putem manifesta bunătatea, dar și un copac al faptelor bune, pe care l-au încărcat cu „fructe”- dorințe, provocări pentru noi înșine, planuri de a ne exersa compasiunea și dragostea de semeni. De asemenea, în cadrul activităților de informare și prevenire a conflictelor, s-a insistat asupra puterii cuvintelor într-o lume în care faptele vorbesc, copilașii oferindu-și, în mod simbolic, brățări, felicitări sau flyere.

Părinții ne-au fost alături de-a lungul întregii săptămâni, susținând demersul de a-i educa pe copii în spiritul păcii, în ideea descoperirii mijloacelor negreasive de a relaționa cu ceilalți.

În urma acestei săptămâni am realizat faptul că a ne bucura de pacea adevărată presupune mult mai mult decât a renunța la arme. Ea cere ca noi, adulți și copii deopotrivă, să lucrăm împreună pentru a clădi comunități în care fiecare să poată înflori, să purtăm în acțiunile noastre idealul creării unei lumi în care oamenii sunt tratați în mod egal, indiferent de lucrurile care ne deosebesc: etnie, religie, mod de a fi. Copiii noștri au dat o șansă păcii, arătându-ne o frântură din ceea ce am putea realiza dacă am renunța la tot ceea ce nu este pace. (a consemnat pentru Dorohoinews.ro - prof. Bianca-Andreea Jităreanu)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web