„A te naşte femeie în unele regiuni ale lumii echivalează încă cu o multiplă condamnare la moarte” – Katja Riemann
Violența domestică împotriva femeilor este un fenomen în creștere care nu cunoaște granițe geografice, limite de vârstă sau rasă și care afectează orice tip de relație de familie și clasă socială. Statisticile arată că în Europa între 12% și 15% dintre femei sunt victime zilnice ale violenței domestice. Aceasta din urmă reprezintă una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume și trebuie combătută.
La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru combaterea violenței domestice . Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Pentru a-și arăta sprijinul, clubul de egalitate de gen și de șanse de la Colegiul Național „Grigore Ghica" Dorohoi a organizat pentru al doilea an activitatea „#ghicaemov” dedicată victimelor acestui tip de abuz.
Elevii și profesorii acestui colegiu s-au arătat ca fiind solidari purtând atât panglici legate la mână, cât și îmbrăcăminte în toate nuanțele de mov, aducând astfel un strop de culoare unității de învățământ.
Vă mulțumim tuturor celor care au luat parte la eveniment, arătând iubire și solidaritate față de victimele violenței domestice! Mulțumim și domnilor directori pentru aprobarea acestei activități!
Prevenirea violenței, protejarea victimelor și urmărirea penală a agresorilor lor sunt pietrele de temelie ale Convenției. De asemenea, scopul acestei activități este să schimbe inimile și mințile oamenilor, îndemnând toți membrii societății, și în special bărbații și băieții,să își schimbe atitudinea. În esență, este un apel reînnoit pentru egalitatea dintre femei și bărbați, deoarece violența împotriva femeilor are rădăcini adânci în inegalitatea de gen în cadrul societății și este perpetuată de o cultură care tolerează violența bazată pe gen, refuzând să o recunoască drept o problemă. (Francesca A. Și Riana I.)