Dorohoi News Logo

Station Europe atribuie „A very personal Fellowship” unei eleve din Dorohoi - FOTO

Petruta (2)

Te simți zadarnic și mic printre tot felul de inițiative născute din faimosul lanț al slăbiciunilor relaționale și ierarhice. Mai mult decât atât, lumea nu mai pare că are nevoie de întrebări profunde pe care actul educativ are menirea de a le formula. 

Empatia, abilitățile de relaționare, capacitatea de substituție, gestionarea emoțiilor negative, capacitățile de integrare, abilitățile de conectare socială vor face diferența. Educația viitorului nu mai este de mult pe de rost, iar valorile europene trebuie să fie împărtășite sistemului de învățământ românesc și să garanteze o societate în care prevalează egalitatea, respectarea drepturilor omului și democrația.

Directă, rapidă, efervescentă, bulversantă, serioasă, tenace... Carp Petruța, elevă la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, în clasa a XII-a ne povestește despre ea faptul că e o fată pasionată de școală, lucru care a făcut-o de-a lungul timpului să devină mai matură. Contrar atenției, concentrării și seriozității pe care le oferă școlii, îi place să descopere, să viseze, să creeze, să scrie. 

Este al treilea an în care președintele Station Europe, Alin Gramescu, oferă „A Very Personal Fellowship” unei tinere, care a avut impact în societate și în cadrul asociației. 

Petruța Carp este elevă în ultimul an de liceu, la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, care arată prin acțiunile ei ce înseamnă să fii cetățean activ. Este tânără lideră a proiectului european „It s Time”, parte a Consiliului Tineretului organizat de BirdLife International și membră a echipei de traineri Understanding Europe Romania ????????. Mai mult, Petruța este vicepreședinte în cadrul Consiliului Județean al Elevilor Botoșani și activează pentru promovarea drepturilor elevilor și îmbunătățirea condițiilor de educație. Ea își folosește vocea, pentru a contribui la crearea viitorului tinerilor de la o vârstă fragedă și este hotărâtă să facă diferența în comunitatea ei. 

Președintele Alin Grămescu mărturisește: „Când aveam vreo 22-23 de ani și nu mă băga nimeni în seamă, chiar dacă aveam rezultate, proiecte personale și inițiativă, mi-am făcut o promisiune... Mi-am propus să îi ajut pe tinerii care reprezintă generația nouă. Pentru asta am creat o bursă. Se numește „A very personal Fellowship” și este acordată anual. Generația nouă este prioritatea mea și alegerea mea pentru anul 2022 este Petruța Carp, pentru că merită.  Cred că tinerii (>30 ani) care au beneficiat deja de oportunități faine și au atins o anumită stabilitate, îi pot ajuta pe cei aflați la început de drum (<25 ani). Dacă fiecare dintre noi își alege o persoană tânără, putem să creștem numărul celor care se pregătesc să facă lucruri cu sens. Împreună.”

Dorința de a face o schimbare s-a materializat prin implicarea în cadrul organizației „Station Europe”.  Această asociație colaborează cu o mulțime de tineri anual și mizează pe faptul că fiecare tânăr are un rol de jucat în viitorul comunității sale. Reprezintă cu mândrie vocile tinerilor din Europa prin proiecte și inițiative creative, care dezvăluie un amestec omogen între cunoștințe tehnologice și digitale, creativitate și abilități ecologice. Misiunea Station Europe este de a oferi tinerelor generații puterea de a da viață ideilor și inițiativelor utile și de a crea povești care să celebreze diversitatea și să inspire comunitățile să acționeze pentru un viitor durabil. Proiectează metodologii și contexte de învățare alternativă pentru cei care știu că în spatele fiecărei experiențe se află o lecție puternică de înțeles. Știu cât este de important ca tinerii să-și recunoască puterea de schimbare ca cetățeni europeni, astfel încât să poată lucra la crearea unui viitor democratic și durabil pentru Europa.

Parcursul ei în cadrul Station Europe a debutat cu proiectul „It`s Time”, finanțat de Comisia Europeană, organizat cu ocazia Congresului Mondial Birdlife100, la Universitatea din Cambridge. A făcut parte din acest proiect în calitate de tânăr lider în numele Station Europe. În septembrie, a participat la Birdlife100 World Congress și a participat la instruirea Birdlife International Youth Council. Birdlife International este cel mai mare parteneriat pentru natură din lume, activând în peste 115 de țări.

În calitate de tânăr lider, va trebui să proiecteze și să implementeze o campanie de comunicare cu sprijinul Station Europe. Prin participarea la acest congres, tinerii trebuie să înțeleagă că nu este suficient să fie conștienți de pericolul dezechilibrelor naturale, este mai important să acționăm împreună pentru a preveni consecințele nocive ale intervenției umane asupra mediului. Prin urmare, rolul major, vital al educației ecologice începe de la o vârstă fragedă. Atelierele s-au concentrat pe dezvoltarea de noi abilități și cunoștințe despre comunicare și utilizarea instrumentelor digitale de către Youth Leaders, care s-au adunat pentru a construi consiliul Birdlife Youth Leaders, a cărui misiune este de a implica tinerii în salvarea planetei. 

În urma acestor experiențe, și-a dezvoltat mai ușor barierele culturale, empatia pentru ceilalți și curiozitatea culturală... Numai împreună, prin muncă și adoptând o atitudine interogativă, prin empatie, respect și capacitatea de obiectivare, putem cuceri lumea mileniului trei. Pentru că noi credem că tinerețea înseamnă putere, adaptabilitate, dorință de performanță...

„Muncă, sârguință, emoții, ambiție. Acestea ar fi cuvintele care pot caracteriza perfect ultimii ani, ani care și-au lăsat amprenta asupra persoanei mele. Este o onoare să fiu selectată ca reprezentant al tinerilor în acest program! Aștept cu interes să valorific ocazia de a participa în cât mai multe proiecte, în colaborare cu Station Europe!”, a declarat Petruța Carp.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web