Dorohoi News Logo

C. N. „Grigore Ghica” Dorohoi - gazdă a Cercului pedagogic al directorilor din liceele și colegiile județului Botoșani - FOTO

Cercul Directorilor_Ghica Dorohoi_007

Colegiul Național „Grigore Ghica” a fost joi, 11 mai 2023, gazda Cercului pedagogic al directorilor din liceele și colegiile județului Botoșani. Întâlnirea a avut ca temă ,,Prevenirea violenței în școală prin alternative de petrecere a timpului liber” și a fost concepută ca un schimb de bune practici între cei prezenți.

La început, după un ,,Bun venit!” ospitalier, domnul profesor Șlincu Georgel, directorul colegiului, alături domnul profesor Silviu Pădurariu, director adjunct,  a făcut cunoscut programul activității și a prezentat oficialitățile Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, și prof. Ana Maria Loghin, inspector școlar management instituțional. În discursurile lor, aceștia au felicitat implicarea activă a directorilor prezenți în demersul educativ din școlile pe care le reprezintă și au apreciat tema aleasă a fi dezbătută, subliniind importanța acesteia în contextul creșterii, la nivel național, a fenomenului de bullying în școli și a consumului de droguri în rândul elevilor, fiecare școală din județ demarând acțiuni în vederea diminuării și stopării acestui fenomen. De asemenea, mulțumește directorilor pentru organizarea celei de-a doua ediții a ,,Târgului liceelor” în perioada 26-27 mai 2023 (Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi și Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani).

Activitatea principală a cercului a fost deschisă de prezentarea doamnei profesor Loredana Anechi, responsabil al Comisiei de violență, având ca temă ,,Efectele pozitive ale literaturii asupra fenomenului de bullying”, care a cuprins un studiu de cercetare asupra acestui fenomen, relevând rolul pe care îl are literatura în a-i determina pe elevi să găsească soluții la problemele cu care aceștia se confruntă. Prezentarea doamnei profesor a fost urmată de intervenția doamnei profesor Gretti Cucoreanu, responsabil al grupului antibullying din cadrul colegiului, care a evidențiat faptul că implicarea elevilor în activități de cunoaștere și autocunoaștere a dus la motivarea acestora de a comunica, finalizând cu un material video care a surprins activitățile elevilor din cadrul colegiului.

Evenimentul a continuat cu intervențiile doamnelor profesor Monica Ifrim și Mihaela Hură, dar nu în calitate de cadre didactice, ci de părinți, și de punctul de vedere al elevei Adelina Buțincu. Educația primită în familie este primordială și copiii trebuie susținuți și educați spre a fi buni și a le păsa de cei din jur, a afirmat doamna profesor Monica Ifrim, iar doamna profesor Mihaela Hură a afirmat că tot ce își dorește pentru copilul său este un climat de siguranță în școală. Din punctul de vedere al reprezentantului elevilor, Adelina Buțincu, este foarte important ca profesorii să susțină inițiativa elevilor, prezentând Clubul de egalitate de șanse și gen care își desfășoară activitatea în cadrul colegiului.

La sfârșitul fiecărei prezentări sau intervenții, doamnele și domnii directori prezenți au adresat  întrebări și au intervenit cu exemple de bună practică din școlile pe care le conduc, împărtășind evenimente/cazuri legate de efectul de bullying și încercările fiecărei instituții de a găsi soluții.
Activitatea a continuat  cu prezentările celor două Acreditări Erasmus+, Educație Școlară și VET, prezentate de doamnele profesor Daniela Pavel și Cristina Drăghici, subliniind importanța formării profesorilor și a implicării elevilor în mobilități internaționale menite să schimbe comportamente, atitudini și mentalități.

Partea a doua a activității cercului pedagogic a cuprins vizita la localul II al colegiului și  prezentarea unui Flashmob realizat de elevii din grupul Antibullying.

Esența acestui cerc pedagogic a fost una de conștientizare a fenomenelor de violență școlară și de găsire a soluțiilor optime de combatere pentru elevii noștri. Plecând cu un sentiment de satisfacție și apreciere, cei prezenți ne-au oferit imediat un feedback favorabil. (Prof. Daniela Pavel)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web