Începând cu anul şcolar 2011-2012, evaluările iniţiale au devenit obligatorii în învăţământul preuniversitar, pentru cunoaşterea nivelului de competenţă a fiecărui elev, în vederea stabilirii unui parcurs individualizat de învăţare. Evaluarea se realizează la începutul anului şcolar, iar rezultatele obţinute nu vor fi consemnate în catalog.
Testele vor avea o structură unitară, pe baza modelelor elaborate de CNEE (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare) pe cicluri de învăţământ şi discipline, adaptate în funcţie de contextul social şi de condiţiile specifice fiecărei unităţi de învăţământ. Modelele vor fi postate pe www.subiecte2012edu.ro începând cu data de 15 septembrie 2011.
Testele iniţiale vor fi structurate în două părţi: o parte va cuprinde itemi de tip obiectiv şi/sau de tip semiobiectiv şi o parte care va conţine itemi de tip semiobiectiv şi/sau itemi de tip subiectiv. Durata va fi de 15-45 de minute, în funcţie de nivelul de studiu, iar punctajul acordat este de 90 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu. Rezultatele obţinute în urma evaluării se comunică individual elevilor şi părinţilor, cărora li se fac cunoscute şi acţiunile propuse de cadrul didactic pentru a remedia deficienţele, a asigura progresul şcolar sau pentru a stimula performanţa.
Prin administrarea evaluării iniţiale la clasele a II-a- aXII-a/aXIII-a se stabileşte un punct de referinţă în vederea comparării cu rezultatele Evaluării Naţionale la clasa a XIII-a şi a examenului de bacalaureat din anul 2012. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro