În perioada 22-26 mai 2023, 5 profesori ai Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, beneficiari ai proiectului cu număr de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000064028 din cadrul Acreditării ERASMUS+, KA1, Educație Școlară (cod de acreditare:2020-1-RO01-KA120-SCH-095694), au participat la un curs de formare organizat de ITC International, Praga, Republica Cehă, cu titlul „ICT in Education”. Scopul cursului a fost dezvoltarea competențelor cheie, cum ar fi abilitățile digitale, gândirea critică prin mass-media și alfabetizarea electronică, promovarea utilizării TIC pentru a îmbunătăți calitatea și relevanța educației de masă la toate nivelurile.
Profesorii participanți, Adăscăliței Daniela, Azoicăi Daniela, Constantin Xenia, Cohal Manuela și Munteanu Irina, au contribuit, prin participarea la acest curs, la îndeplinirea primului obiectiv al Acreditării și anume îmbunătățirea competențelor digitale. Obiectivele specifice ale cursului au vizat dobândirea abilităților și cunoștințelor necesare pentru a crea și implementa platforme de e-learning, încorporarea tehnologiilor digitale în lecțiile educaționale în ceea ce privește abordarea interdisciplinară.
Activitățile cursului au fost concepute colaborativ, într-un cadru internațional de grup, astfel încât cursantul să poată implementa strategiile în mediul educațional și să aplice instrumentele digitale în diverse paliere ale vieții profesionale și personale.
„M-a încântat această experiență! De la formatori, până la colegii de curs, totul a fost de excepție! Cel mai important este că am învățat cum să folosesc tehnologia în favoarea mea, atât personal, cât și profesional. Toate competențele dobândite sunt foarte utile în procesul educativ și mă vor ajuta, pe mine și pe colegii mei, să concepem activități atractive pentru elevi.” (prof. Daniela Adăscăliței)
„Erasmus+ este locul potrivit în care ajungi să te cunoști mai bine, să îți pui întrebări: Cât de dispuși suntem să acceptăm ceva ce nu rezonează cu credințele noastre? Cât de ușor ne-ar fi să acceptăm în viaţa noastră o persoană de altă culoare, sau altă religie? Cât de toleranți am fi? Pe moment poți ezita... În acest caz poate fi vorba de teama de necunoscut, sau poate că educația primită de-a lungul anilor conform căreia „cine nu e ca noi, nu e cu noi?..., să fie de vină? Ei bine, aceasta este realitatea care ți se dezvăluie fără menajamente în proiectele Erasmus+, despre care nu învățăm la școală, fiindcă ele nu se învață, ci se experimentează pe propria piele. Am rămas impresionată de prestația formatorului care a dat dovadă de talent şi simț al umorului, care a știut să creeze o atmosferă armonioasă, de cooperare între profesorii cursanți, veniți din România, Italia, Spania.”(prof. Xenia Constantin)
„Scopul principal al perfecționării "ICT in Education", cred că a fost atins cu succes datorită profesionalismului echipei care ne-a primit și mai ales a formatorului. Posibilitatea de a pune în practică, în cadrul orele cu elevii a ceea ce am învățat este câștigul imediat. Câteva dintre lucrurile învățate la curs se referă la: motoare alternative de căutare pe net, importanța păstrării fișierelor personale în 2-3 locuri diferite; am lucrat aplicații de tipul Learningapps.org, Story jumper , am învățat cum se scrie un cod, cum se creează un site. O experiență frumoasă și utilă!” (prof. Irina Munteanu) - (prof. Pavel Daniela- responsabil proiect)