Dorohoi News Logo

Schimbări în Legea învățământului preuniversitar. Elevii pot primi până la 3.000 de lei pe lună

burse-elevi-bani

Începând cu anul școlar 2023-2023, elevii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia de burse școlare între 300 și 3.000 de lei. Potrivit noii Legi a Învățământului preuniversitar, vor dispărea bursa de studiu și bursa de performanță, dar va fi introdusă bursa tehnologică. Bursele vor fi plătite de la bugetele locale, iar numărul acestora depinde de banii disponibili din fondurile alocate special în acest scop.

Astfel, conform noului act normativ, în noul an școlar care începe din septembrie 2023 elevii de gimnaziu și liceu vor putea beneficia de patru tipuri de burse:
– bursă de merit,
– bursă socială,
– bursă tehnologică,
– bursă de excelență olimpică I și II.

Ce valoare vor avea bursele în noul an școlar
Valoarea bursei de merit ajunge la 450 de lei, care a crescut de la 200 de lei cât este în prezent, în timp ce cea a bursei socială a fost și ea majorată până la 300 de lei (față 200 de lei, cât era în anul școlar anterior). Legea mai prevede ți o bursă specială lunară, în valoare de 700 de lei, pentru mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ.

Bursa tehnologică, nou introdusă în anul școlar 2023-2024, are o valoare de 400 de lei și se acordă doar elevilor care urmează un liceu cu profil tehnologic.

Bursele de excelență pentru olimpici, pornesc de la 700 de lei pe lună și pot ajunge până la 3.000 de lei.

În noua lege dispar bursele de performanță, în valoare de 500 de lei pe lună, și cea de studiu, de 150 de lei. Bursa de performanță era destinată elevilor olimpici, iar cea de studiu pentru elevii care aveau media generală a anului școlar anterior între 7,50 și 9,50.

Conform prevederilor legii, de burse pot beneficia doar elevii de la cursurile cu frecvență la zi din învățământul preuniversitar.

Stimulente financiare pentru absolvenții de nota 10
Ministerul Educaţiei a mai anunțat recent că a fost avizat un nou proiect de recompensare a elvilor merituoși, prin care cei care iau media 10 la examenul de Bacalaureat pot primi 5.000 de lei, în timp ce pentru media 10 la Evaluarea Națională se acordă 2.000 de lei.

Comisia de dialog social a avizat săptămâna trecută proiectul de Hotarâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare celor peste 550 de absolventi de gimnaziu si liceu care au obtinut media 10 la examenele nationale din sesiunea iunie – iulie.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Educatiei, în anul școlare 2022-2023, 92 absolventi de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie (78 la examenul national bacalaureat li 14 la examenul de bacalaureat german). Totodată, 466 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Toți acești elevi vor beneficia de stimulentele financiare acordate absolvenților de nota 10, sumele acordate fiind alocate din bugetul aprobat pe anul 2023 pentru Ministerul Educatiei, conform romaniatv.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web