Dorohoi News Logo

Noul an şcolar dă bătăi de cap tinerilor dorohoieni

din_nou_la_scoala

„A început noul an şcolar aducând odată cu el multă bucurie şi poftă de a învăţa lucruri noi, de a ne pregăti cât mai bine pentru examenele de la sfârşit de an şi de purta fară obiecţii uniforma şcolară". Aşa ar suna un discurs „fericit" al unui profesor obişnuit care încă speră că adolescenţii din ziua de astăzi îşi vor da seama la timp de necesitatea învăţatului. Situaţia în realitate stă cu totul altfel.

Majoritatea elevilor dorohoieni suferă deja de aşa numita „depresie de vară". Acestă boală greu de tratat se manifestă prin dorinţa de a sta acasă în faţa calculatorului sau televizorului, de a ieşi afară cu prietenii şi de a pierde ore întregi discutând despre nimicuri, de a juca jocuri până la ora 4:00 dimineaţa sau de a dormi până după-amiaza târziu. Şcoala pare să îi transforme pe mulţi adolescenţi în fiinţe morocănoase şi constant nemulţumite,ca atare cel puţin în această perioadă de acomodare, elevii manifestă un profund dezinteres.

„Mai toate şcolile şi liceele din oraş au hotărât să impună uniforma şcolară pentru a crea individualitate între diferitele instituţii şi pentru a spori securitatea în şcoli. Această măsură a fost primită cu mult entuziasm de către copii". Aşa ar suna discursul unui „director" care speră să îşi convingă elevii că uniforma este un accesoriu ce trebuie preţuit, ea devenind un mijolc de mândrie. Pentru elevi, perspectiva este alta.

Dacă unii sunt de acord „e bine pentru că nu trebuie să stai să te gândeşti zilnic cu ce să te îmbraci", pentru alţii, „uniforma este o bătaie de cap, nu mai suntem în vremurile alea de demult, nu mai vrea nimeni să o poarte". Dacă elevii din şcoli o poartă, elevii din liceu nici nu vor să audă de aşa ceva. Pare că pentru mulţi liceeni purtatul uniformei în şcoală a fost suficient, ajunşi la liceu, ei doresc să îşi manifeste personalitatea, iar uniforma îi „încurcă".

O fi bine, o fi rău? Efectele se vor vedea în timp, cert este că nu poţi impune nimănui să facă ceva cu care nu este deacord. Calea cea mai bună ar fi să îi convingi, chiar să îi convingi să vrea ei acest lucru, dar cum şi prin ce mijloace nu se ştie... (DorohoiNews.ro, Adriana D.)

Autor: DorohoiNews.ro

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web