Dorohoi News Logo

Ministerul Educației a extins semnificativ tipurile de burse pentru elevi în anul școlar 2023-2024. Vezi detalii!

burse

Pentru anul școlar 2023-2024, Ministerul Educației va acorda elevilor mai multe tipuri de burse:

- Bursa de excelență olimpică I: va avea o valoare între 750 și 3000 de lei;
- Bursa de excelență olimpică II: în valoare de 700 de lei;
- Bursa de merit: în valoare de 450 de lei;
- Bursa socială: în valoare de 300 de lei;
- Bursa pentru mame minore: în valoare de 700 de lei;
- Bursa tehnologică: în valoare de 300 de lei. 

Bursa de excelență olimpică I recompensează elevii care obțin premiile I, II, III și mențiuni la olimpiade școlare, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic Sportiv Român. Acestea se plătesc lunar, pe durata întregului an școlar.

Bursa de excelență olimpică II recompensează elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiade școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Acestea se plătesc lunar, pe durata întregului an școlar.

Bursa de merit se acordă la minim 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Toți elevii cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50 vor primi burse. De asemenea, se acordă elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale, premianților (I, II sau III) la olimpiadele școlare județene, premianților (I) la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației și premianților (medalii de aur) la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri. Acestea se plătesc lunar, pe durata întregului an școlar.

Bursa socială se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar,/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim pe economie, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe, produse de anumite boli și elevilor care beneficiază de venit minim de incluziune. Acestea se plătesc lunar, pe durata întregului an școlar, cu condiția de a nu avea mai mult de zece absențe nemotivate.

Bursa tehnologică susține participarea elevilor înmatriculați în învățământul profesional. Se acordă doar dacă elevul nu are abateri disciplinare și nu are mai mult de zece absențe nemotivate.

Bursa pentru mame minore susține participarea și reușita școlară a mamelor minore. Acestea se plătesc lunar, pe durata întregului an școlar, dacă nu acumulează mai mult de 60 de absențe nemotivate.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web