Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Ministerului Educației, se vor achiziționa microbuze cu 8+1 locuri, 16+1 locuri, respectiv cu peste 16+1 locuri pentru 212.883 de elevi.
Bugetul inițial de 200 de milioane de euro dedicat acestei ținte a fost mărit cu încă 50 de milioane de euro, plus cofinanțarea consiliilor județene în valoare de peste 7 milioane de euro. În total, de la 200 de milioane de euro la peste 257 de milioane de euro, fără TVA.
Mai pe larg, estimarea țintei inițiale (3.200) la momentul depunerii PNRR s-a făcut prin raportare la costurile de achiziție a unor microbuze electrice cu un număr de 8+1 locuri.
Anterior lansării apelului „Microbuze electrice pentru elevi”, s-a realizat o analiză de nevoi cu sprijinul autorităților publice locale, pentru identificarea localităților care au nevoie de microbuze școlare. În urma acestei analize, a rezultat că autoritățile publice locale solicită, în proporție de 90%, finanțare pentru microbuze de 16+1 locuri și, în unele situații, pentru microbuze chiar mai mari de 16+1 locuri. Prin urmare, costurile autovehiculelor de transport au fost cel puțin duble sau chiar triple față de estimarea realizată inițial.
În această situație, Ministerul Educației a solicitat sprijin în vederea măririi bugetului, ceea ce a și reușit, adăugând un total de peste 57 de milioane de euro pe lângă cele 200 de milioane dedicate investiției din PNRR. Ministerul Educației nu a tăiat numărul de microbuze, fiindcă aceasta ar fi implicat tăierea valorii investiției, ci, dimpotrivă, a suplimentat investiția cu o sumă considerabilă. Ministerul Educației a propus doar ajustarea țintei prin raportarea la numărul de beneficiari, adică la copiii care vor beneficia de transport școlar, indiferent că sunt grupați în microbuze de 8+1, 16+1 sau în altele mai mari.