Dorohoi News Logo

Seminarul Teologic din Dorohoi la centenar (1923 – 2023)

centenar 01

În data de 23 septembrie 2023, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a aniversat 100 ani de la înființare și 30 ani de la redeschiderea cursurilor, moment marcat printr-o serie de evenimente festive.

Așezată liturgic sub patronajul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ziua a început prin întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, care, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire a Paraclisului din cadrul unității de învățământ teologic, cu hramul „Sfântul Ioan Iacob”. Din soborul de slujitori a făcut parte și părintele profesor Ioan Sauca, secretarul general al Consiliul Mondial al Bisericilor, conducător al Institutului Ecumenic din Bossey și paroh al comunității românești din Chambésy, Geneva, profesori, apropiați și absolvenți ai Seminarului, părinți protopopi, directorii Seminariilor din Botoșani, Suceava și de la Mănăstirea Neamț, consilieri și inspectori din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

După sfințirea Sfintei Mese și a picturii interioare, realizate în perioada 2017 – 2022, ierarhii, înconjurați de numeroși credincioși din municipiul Dorohoi și din împrejurimi, elevi, ostenitori și binefăcători ai școlii, au oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă frumos împodobită, la umbra pomilor martori ai istoriei locurilor și oamenilor. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat semnificațiile duhovnicești ale pomenirii zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul evidențiind responsabilitatea care revine părinților, școlii și comunității pentru educarea și formarea copiilor și a tinerilor, spunând că: „nașterea de prunci reprezintă cel mai mare act de generozitate făcut de Dumnezeu oamenilor”. Precum în viața Sfântul Ioan Botezătorul, al Sfântului Ioan Iacob și al părintelui Dumitru Furtună, toți trei deveniți lipsiți de sprijinul părinților încă din fragedă copilărie, lucrarea particulară și destinul proniator al lui Dumnezeu se revarsă peste fiecare om care vine în lume, în moduri doar de Dumnezeu cunoscute, adesea trecute prin focul neputințelor sau al lipsurilor.

După primirea Sfintelor Taine de numeroși elevi și credincioși, finalul Sfintei Liturghii a prilejuit oficierea a două hirotesii, întru iconom stravrofor a părintelui profesor Teodor-Cătălin Budacă și primirea Crucii Moldave de către părintele Director, Petru-Georgel Chichioacă, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse. De asemenea, domnul Primar, ing. Dorin Alexandrescu și ctitorii principali au primit din partea Părintelui Mitropolit Teofan Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar ceilalți donatori și binefăcători au primit distincții de vrednicie. La rândul său, părintele director a oferit reprezentanților instituțiilor bisericești și de stat, prezențila eveniment, plachete aniversare și medalii. Ca o încununare a momentului liturgic, părintelui Dumitru Furtună (1890-1965), cel dintâi ctitor al „Școlii de la Răscruci” i s-a acordat, post-mortem, titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Dorohoi, ca o recunoaștere a contribuției avute în dezvoltarea culturii, spiritualității și a învățământului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a apreciat momentele festive, eforturile desfășurate de corpul profesoral, cel auxiliar șinedidactic, personalul celor două grădinițe aflate în subordinea Seminarului, precum și de toți ostenitorii, atât în perioada de directorat a părintelui profesor Constantin Muha (⧾2020), cât și în perioada contemporană, sub coordonarea părintelui director Petru-Georgel Chichioacă, binecuvântând Seminarul în a-și consolida rolul misionar, cultural-spiritual și educațional pe care îl deține în Țara de Sus a Moldovei.

Festivitățile au continuat la Cinematograful „Melodia”, acolo unde, în prezența unui public numeros, a fost lansat volumului aniversar „Moștenirea unui Centenar: Seminarul din Dorohoi”, publicat la editura Prospexi, cu sprijinul domnului col. (r.) Doru Pogoreanu, cel care a mijlocit și tipărirea unui plic filatelic dedicat Centenarului Seminarului, volum prezentat de părintele Teodor-Cătălin Budacă și de părintele Marius Onofrei. Pe fundalul instantaneelor fotografice surprinse în cadrul activităților școlii, realizarea părintelui Vasile-Ionuț Crețu, „Dialogul generațiilor” a adus în prim-plan mărturii emoționante precum cele ale părintelui Dumitru Păduraru, realizator emisiuni Radio Trinitas, ale părintelui arhid. dr. Mihai-Bogdan Hrișcă, Directorul Seminarului din Suceava, ale părintelui prof. Viorel Laiu, Directorul Seminarului de la Mănăstirea Neamț sau ale doamnelor Tatiana Tutunatu-Bârzu (profesor în Probotești, regiunea Cernăuți) și Maria Olar (președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”) privind rolul vieții de Seminar în formarea caracterelor și a oamenilor, precum și importanța Seminarului dorohoian ieri și azi.

În final, grupul reunit al Corurilor Haris, Simbol și Agnus, coordonate de domnul prof. Răzvan-Gabriel Sarafim, a interpretat o suităde cântări religioase, folclorice și patriotice. Părintele director, Petru-Georgel Chichioacă, a adus mulțumire tuturor celor implicați, dorindu-leca „Sfântul Ioan Iacob Românul, dimpreună cu Sfinții Trei Ierarhi, patroni ai învățământului teologic de pretutindeni, să ocrotească absolvenții, elevii, profesorii, ostenitorii și binefăcătorii Seminarului Teologic din Dorohoi, dăruindu-le sănătate și bună-sporire în a educa, forma și inspira elevii să devină buni cetățeni ai împărăției pământești și ai celei cerești!”

Pentru pregătirea celor cuvenite, organizare și buna desfășurare a activităților din cadrul evenimentului, pentru asigurarea liniștii și ordinii publice în timpul activităților, Seminarul Teologic dorohoian aduce mulțumiri și își exprimă recunoștința față de cei care i-au fost alături: Arhiepiscopia Iașilor, Primăria Municipiului Dorohoi, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Poliția și Jandarmeria Dorohoi, sponsorii S.C. Miracom S.R.L. (Mirăuță Mariana, Mirăuță Sorin, Mirăuță Mihai), Proagro S.A. (Livadariu Cătălin-Marian), Restaurant Cucorăni (Cojocaru Gabriela), S.C. Chirciuc Prest S.R.L. (Chirciuc Dorin), S.C. Eximp Iuliana S.R.L. (Taradaciuc Doru), S.C. Nordic Romar S.R.L. (Rotaru Marius), S.C. Termoproduct Gam S.R.L. (Lionte Gelu), S.C. Unirii S.R.L. (Lupăștean Tatiana), S.C. Trans Matei S.R.L. (Matei Viorica), S.C. Dani & Nico Auto S.R.L. (Păvăloaia Dan), S.C. Doropad S.R.L. (Puiu Constantin), S.C. Cicos S.R.L. (Ciornei Elena), S.C. Arta Sticlei S.R.L. (Anton Angela), Arhim. Teofil (Mănăstirea Gorovei), Chichioacă Mihai, Bîrzu Otilia.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web