Într-un comunicat transmis membrilor din teritoriu, reprezentanții sindicatelor din Educație anunță că luni, 16 octombrie 2023, începând cu ora 13:00, a avut loc o întâlnire la sediul Guvernului, la care au participat: prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Ligia Deca, secretarul de stat Gigel Paraschiv, secretarul de stat Daniela Pescaru și reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ.
Au fost ridicate aceleași probleme ca și la întâlnirea precedentă, respectiv: îndeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, astfel cum sunt acestea instituite inclusiv prin O.U.G nr. 57/2023 și nr. 58/2023, și modificarea în regim de urgență a salariilor de bază prevăzute pentru funcțiile didactice de conducere, de îndrumare și control și funcțiile didactice auxiliare de conducere.
În urma discuțiilor, a rezultat că guvernul va acorda în această lună prima de carieră didactică în cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar, respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic (administrativ) în limita sumei de 500 lei;
Începând din această săptămână vor avea loc discuții la nivelul Ministerului Educației pentru identificarea mijloacelor concrete în vederea rezolvării cât mai rapide a problemei majorării salariilor personalului care ocupă funcțiile didactice de conducere, îndrumare și control și funcțiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federațiilor sindicale;
De asemenea, săptămâna viitoare va avea loc la Guvern o nouă întâlnire la care vor participa și reprezentanții Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe pentru stabilirea modalității de majorare a salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, începând cu 1 ianuarie 2024.
Într-un comunicat al Guvernului României, din aceeași zi, se menționează că Ministerul Educației și sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluțiilor tehnice în vederea „eliminării inechităților salariale pentru personalul din învățământ (...) Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanți ai Ministerelor Muncii și Finanțelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechitățile salariale din educație. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanții sindicatelor din educație, la următoarea întrevedere”.