Miercuri 15 noiembrie, în aula Dimitrie Pompeiu a Colegiului Național „Grigore Ghica”, în cadrul Săptămânii Educației Globale s-a desfășurat activitatea „Modele de viață" cu un invitat de marcă: multiplul campion mondial la ultramaraton, botoșăneanul Iulian Rotariu.
Impactul evenimentului a fost maxim, după cum am putut constata prin faptul că Aula, deși are o capacitate de peste 100 de locuri, s-a dovedit neîncăpătoare, mulți dintre elevii participanți trebuind să stea în picioare sau pe trepte. Domnul Iulian Rotariu a fost însoțit de domnișoara profesoară de educație fizică și sport, Elena Alecsa, Director al Academiei Olimpice Române, filiala Botoșani.
Multiplu campion mondial în cursele de anduranță, primul alergător care câștigă toate cele cinci maratoane ale Continental Challenge, invitatul nostru a sedus auditoriul atât prin palmaresul competiționalcât și prin experiențele împărtășite din diferitele colțuri ale lumii, insistând pe ideea că limitele pot fi totdeauna depășite.
Elevii au avut posibilitatea de a vedea și a atinge medaliile obținute la cele mai prestigioase competiții desfășurate în cele mai mari deșerturi ale lumii (4Deserts, Antarctica, Chile, Patagonia, China), în paralel beneficiind și de explicații referitoare la contextul în care au fost câștigate. Am avut ocazia să mergem pe urmele maratonistului în jurul lumii, trecând în revistă principalele curse din Bolivia, Norvegia, Finlanda, Vietnam, Mozambic, asezonate cu remarcabile povești de viață și nume mari din lumea sportului internațional.
Pentru noi, oameni obișnuiți, distanțe de peste 500 de km depășesc puterea noastră de întelegere, iar dacăținem cont că aceste trasee au fost parcurse la temperaturi extreme (variind între -30 de grade și +45-50 de grade Celsius), în condiții climatice variate (ploaie, vânt, zăpadă până la piept, ape înghețate) avem imaginea efortuluiextraordinar, a determinării, a curajului, a voinței și a tenacității, toate fiind dublate de credința fierbinte în Dumnezeu. De altfel, campionul mărturisește că succesul nu îi aparține, ci se datorează puterii divine care i-a fost alături oriunde s-a deplasat.Întrebat care este cea mai mare satisfacție trăită la finalul cursei câștigătoare, acesta a răspuns că nimic nu se compară cu bucuria arborării steagului și intonarea imnului de stat.
Domnul Iulian Rotariu a răspuns cu maximă disponibilitate la toate întrebările formulate; informațiile au fost prezentate cu simplitate, umor și mare modestie, făcând ca inimile celor prezenți să simtă dorința de a se autodepăși. Aplauzele care au răsunat la final au fost indiciul unei activități reușite, aspect consemnat și în mărturisirea uneia dintre elevele participante, Raluca Brînzilă, clasa a XII-a B. „Einstein spunea odată că „Puterea exemplului nu este doar o formă de educație, ci este singura.” În cadrul activității Modele de viață mi-am dat seama că modelele din jurul nostru nu ne insuflă doar informații referitoare la drumul spre reușită, ci mult mai mult de atât. Domnul Iulian Rotariu m-a fascinat prin curajul și determinarea de care a dat dovadă de-a lungul tuturor provocărilor pe care le-a câștigat cu brio, dar și prin modestia cu care ne-a vorbit nouă, unor adolescenți la început de drum. Rămâne o dovadă vie pentru mine, dar și pentru toți colegii mei, faptul că nimic nu este imposibil pentru cei care încearcă și își doresc cu adevărat să atingă succesul.”