În mod cert, școala joacă un rol esențial în orientarea școlară și profesională a elevilor de gimnaziu. Aceasta implică furnizarea de informații, consiliere și sprijin pentru ca elevii să-și dezvolte o înțelegere clară a intereselor, aptitudinilor și valorilor lor, care să faciliteze luarea deciziilor cu privire la traseul școlar pe care ei ar trebui să-l urmeze, pentru a ajunge să practice cu succes profesia dorită.
Consilierii școlari și profesorii diriginți au menirea de a iniția și implementa activități variate care să-i ajute pe elevi să exploreze opțiunile educaționale și profesionale ce corespund cel mai bine profilului individual de dezvoltare a fiecăruia.
An de an, la nivelul instituției noastre, se desfășoară un întreg evantai de activități, proiecte pe tema orientării școlare și profesionale a elevilor noștri din ultimii ani de gimnaziu și nu numai. Dintre acestea, amintim: administrarea de teste de aptitudini și de personalitate urmate de discuții individuale cu elevii, urmărirea progresului academic și personal al acestora, pentru o alegere realistă a profilului în următoarea etapă de școlarizare, vizite la liceele din oraș în cadrul unor acțiuni de tipul „Ziua Porților Deschise”, sesiuni de consiliere cu părinții, experiențe practice la diferite locuri de muncă, organizarea unor evenimente de orientare profesională etc.
Un astfel de eveniment de orientare școlară și profesională a avut loc în ziua de 28 noiembrie 2023 la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi. În baza protocolului semnat de echipa managerială a școlii (director prof Luca Otilia-Stela și director adjunct prof Mihai Iordana) cu Centrul de Sănătate Mintală Botoșani, elevii claselor a VIII-a au participat la activitatea „Am aflat despre profesiile din domeniul medical” din cadrul proiectului de orientare școlară și profesională „DETECTIV DE MESERII”. Proiectul s-a derulat cu implicarea consilierul școlar (psiholog Iftimicic Antoneta) și a diriginților claselor a VIII-a (prof Botezatu Emanuela, prof Ghebac Mihai-Ovidiu, prof Bordianu Cristina și prof Chirilă Elena) și a avut drept scop familiarizarea elevilor din anii terminali cu profesii din diferite domenii, în vederea alegerii conștiente a unei rute școlare și a unei cariere în concordanță cu capacitățile și abilitățile fiecărui tânăr.
Invitată la activitate, doamna doctor Sandu Dardai Maria de la Centrul de Sănătate Mintală Botoșani le-a făcut cunoscute elevilor specializările din domeniul medical, traseele educaționale pentru anumite specializări și aptitudinile necesare domeniului. Invitata i-a mai informat pe elevi cu privire la specificul activității dumneaei în domeniul psihiatriei pediatrice.
Evenimentul s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea elevilor, ca toate celelalte activități anterioare care și-au propus o călătorie în lumea profesiilor.
Considerăm că interacțiunea directă a elevilor cu specialiști din diverse domenii este de impact, deoarece facilitează construirea de conexiuni cu lumea reală și conduce la luarea unor decizii educaționale și profesionale mai informate, mai de încredere.
Consilier școlar, psiholog Iftimiciuc Antoneta