„…Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate… Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă am împărtășit-o atâția ani, al cărei vis strămoșesc l-am visat și eu și mi-a fost îngăduit să-l văd împlinit. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre alte națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută!” (Regina Maria)
Iubită Românie, ce-am fi noi fără trecut?... Ce-ar fi ei, copiii noștri, fără străbuni?...
Ce-am fi fără tine, dragă țară?
Străini, pribegi, fără nume, lipsiți de identitate și de glas...
Iubirea de patrie nu vine de la sine. Ea se cultivă în inimi, se hrănește și crește doar atunci când noi descoperim cine suntem, de unde venim, atunci când ne găsim identitatea, ne-o asumăm și lucrăm la conturarea ei, împletind idealurile, valorile și visurile mărețe ale neamului nostru în țesătura zilei de astăzi. Doar atunci putem aprecia cu adevărat sacrificiile făcute pentru ca noi să purtăm un nume- ACELAȘI nume.
Prin activitățile desfășurate cu prilejul Zilei Naționale a României, elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu" Cristinești au pătruns într-o parte a istoriei care exaltă inimile celor ce se numesc români. Dincolo de efervescența manifestărilor și de entuziasmul micilor patrioți, am descoperit adevărate pietre de aducere-aminte a ceea ce suntem- figuri istorice și simboluri naționale reprezentative.
Astăzi, amintindu-ne de trecutul glorios al neamului, îl cinstim și trăim prezentul cu adâncă recunoștință, trimițând viitorului scrisori vii, încărcate de mândrie și dragoste de țară: COPIII noștri!
Ei vor purta frumosul nume de ROMÂN și vor clădi ceea ce cu toții am visat.
Da, suntem români și avem speranță- ei, copiii, sunt SPERANȚA noastră!