Pacea este o stare de armonie, absența conflictelor și a tensiunilor. Poate fi atât o stare interioară de liniște și echilibru, cât și o situație în care națiuni sau grupuri de oameni trăiesc fără războaie sau conflicte violente. Este un concept important în societate și în relațiile umane, căutându-se adesea pentru a asigura bunăstarea și progresul.
În cadrul Programului Săptămâna Educației Globale (SEG), ediția 2023, la nivelul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi, elevii și cadrele didactice s-au implicat în desfășurarea de activități educative privind tematica principală: pacea și planeta.
Săptămâna Educației Globale a încurajat elevii și cadrele didactice să exploreze activități diverse și a avut un impact pozitiv, elevii conștientizând problemele actuale ale lumii, au înțeles că lumea noastră este formată din gândurile, acțiunile și emoțiile tuturor, învățând despre modul în care putem contribui fiecare la o stare de armonie, înțelegere și deschidere față de cei din jur.
„Educația globală este educația care le permite oamenilor să reflecteze critic asupra lumii și a locului lor în ea; să își deschidă ochii, inimile și mințile la realitatea lumii la nivel local și global. Ea le oferă oamenilor capacitatea de a înțelege, de a-și imagina, de a spera și de a acționa pentru a aduce în lume justiție socială și climatică, pace, solidaritate, echitate și egalitate, sustenabilitate planetară și înțelegere internațională. Aceasta implică respectul pentru drepturile omului și diversitate, incluziune și o viață decentă pentru toți, acum și în viitor." Declarația de la Dublin (2022) - Declarația europeană privind educația globală până în 2050. (prof. Monica Ifrim, consilier educativ)