Cercul Pedagogic al educatoarelor din Centrul metodic nr 12 Havârna a avut loc Sâmbătă, 16 decembrie 2023.
Acesta s-a desfășurat la Grădinița nr.1 Dumeni - George Enescu, unde educatoare din comunele Havârna, Mileanca, Vorniceni, Cordăreni și George Enescu e au avut o experiență de neuitat.
Tema de dezbatere a cercului a fost „Educația pentru valori în învățământul preșcolar”, fapt care a facilitat contactul cu două edificii culturale și spirituale de suflet pentru zona noastră: Casa Memorială George Enescu din Liveni și Mănăstirea Gorovei - de la Vârful Câmpului.
Valorile trebuie transmise de la cele mai fragede vârste, copiii trebuie să-și cunoască originea, să învețe respectul față de înaintași, față de oamenii de cultură ai țării și față de Dumnezeu, să aibă curaj, să fie înțelegători, empatici, toleranți și nu în ultimul rând responsabili.
Toate aceste valori trebuie insuflate zi de zi, prin tot ceea ce facem în grădiniță, prin: joc, povești, muzică, pitură, convorbiri și discuții libere, dar și prin intermediul activităților extrașcolare, când putem valorifica cu succes valorile naționale, religioase, culturale, materne, etc.
Doamna prof. Murariu Caludia Elena, de la Grădinița Nr.1 Dumeni, a transpus în materialul prezentat importanța acestor activități și modul lor de implementare în activitățile preșcolare.
„Educația pentru valori are un rol decisiv în formarea comportamentelor prosociale, civice și responsabile ale copiilor”, spunea doamna.
Toată activitatea a fost pusă sub semnul valorii, vizita la casa memorială „George Enescu” din Liveni, ne-a facilitat „întâlnirea cu marelui nostru compozitor George Enescu”, cu vioara și certificatul său de naștere, cu istoria familiei, ne-a oferit prilejul de-a colinda în prag de Crăciun în cerdacul casei și a lăsa parcă loc de revenire peste timp.
Mănăsirea Gorovei - din comuna Vârful Câmpului, a fost un alt obiectiv cu o încărcătură spirituală deosebită, pe care l-am vizitat în cadrul acestei ativități. Valoarea respectului față de Dumnezeu și credință, o semănăm în inimile copiilor, atât în familiile noastre, cât și în grădinițe, știind că acest lucru va conduce spre un comportament dezirabil peste ani, știind că aceste valori vor oferi un bun echilibru vieții copiilor de azi, oamenilor maturi de mâine.
Tot în cadrul acestei activități doamna responsabil de cerc doamna prof. Liliana Pricopi a făcut cunoscut colegelor Programul ETIC, care a adus foarte multe beneficii în educația timpurie botoșăneană, de la formarea gratuită a cadrelor didactice, cât și la diversitatea și calitatea resurselor destinate educației antepreșcolare și preșcolare, primite prin intermediul programului. Exemplele de bune practici în care a folosit cu profesionalism resuresele primite prin intermediul programului ETIC, (la Grădinița Balinți) pune încă o dată amprenta unui învățământ de calitate, indiferent de locația unde se întâmplă acest lucru.
Încurajează tinerele educatoare din echipă să participe la programe de formare, pentru a acumula cât mai multe informații despre ceea ce însemnă munca cu copiii preșcolari, ca apoi să fructifice toate ceste cunoștințe și informații la grupele la care lucrează și să înțeleagă faptul că, „copilul este asemeni unui diamant pe care zi de zi îl șlefuim, ca să-i descoprim adevărata lui valoare”.
La activitate a participat alături de educatoare și domnul director al Școlii Gimnaziale „George Enescu”, prof. Murariu Lucian Mirel, căruia-i mulțumim pentru implicare și colaborare și mai ales pentru cuvintele frumoase adresate educatoarelor din comuna George Enescu, pe care le cunoaște și le sprijină de fiecare dată.
Sărbători fericite vă dorim, să nu vă lipsească bunătatea și iubirea, două valori, care în prag de Crăciun ar trebui intensificate, pentru a duce bucurie și speranță tuturor celor care au nevoie!