Dorohoi News Logo

Schimbări în educație. Profesorii care fac meditații vor fi obligați să completeze o declarație de interese, anual

minister-1

De luna viitoare, profesorii vor completa obligatoriu declarații de interese actualizate anual în care vor scrie dacă fac meditații pe bani cu elevii claselor la care predau. Legea interzice acest lucru încă de 7 ani.

Totuși, inspectoratele și Ministerul Educației primesc și acum numeroase reclamații despre dascăli care iau până la 2.000 de lei pe lună pentru pregătire privată de la elevii lor. Simulările recente ale examenelor naționale arată că, în multe școli, jumătate dintre cei testați ar pica dacă probele s-ar ține acum.

Piața neagă a meditațiilor e estimată la 400 de milioane de euro pe an. Oficialii din educație cunosc fenomenul, deși n-au mers niciodată la sursa problemei.

Reporter: Faci meditație?
Elev: „Da”.
Reporter: La ce?
Elev: „La matematică și română. Ca să am note mai bune la școală. Și să mă pregătesc mai bine pentru evaluare”.
Reporter: Câți dintre colegii tăi fac meditații?
Elev: „Cred că toți”.
Părinte: „O să facă”.
Reporter: De ce?
Părinte: „Pentru că trebuie”.

Acest „trebuie” are, din nefericire, două înțelesuri deloc onorabile pentru sistemul de învățământ. Arată calitatea slabă a predării la școală, care trebuie compensată cu pregătirea privată. Dar și faptul că sunt cazuri în care familia este constrânsă chiar de profesorii clasei să-și mediteze copilul. Ceea ce legea interzice categoric.

Ideea din spatele declarației de interese a profesorilor este aceea de a asigura un tratament nediscriminatoriu și o evaluare obiectivă a elevilor dintr-o clasă. Chiar dacă dascălul nu o face în mod direct sau intenționat, este greu să nu-i favorizeze într-un fel sau altul pe elevii de la care primește bani. Procedura pentru completarea și depunerea declarației de interese a fost deja publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe 1 februarie, anul acesta.

Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii, pe bani sau nu.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web