Dorohoi News Logo

Mica Unire sărbătorită la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi - FOTO

1

O nouă filă din istoria neamului nostru a fost parcursă la Colegiul Național „Grigore Ghica” - MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859, ziua Unirii Principatelor Române. 

În Aula „Dimitrie Pompeiu” au răsunat cuvintele lui Vasile Boerescu rostite în cadrul Adunării Elective în dimineață zilei de 24 ianuarie „Să ne unim și posteritatea ne va binecuvânta, țara ne va întinde mâinile și conștiința noastră va fi împăcată”.

Figuri de seamă ale unor personalități implicate în acest eveniment istoric, precum Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și Costache Negri au fost ilustrate de elevii Colegiului sub forma unei cărți digitale, iar personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza a fost evocată de elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi care au fost parteneri și invitați în cadrul proiectului educațional „Unire-n cuget și-n simțiri”.

Activitățile proiectului au continuat sub forma unui joc „Caută răspunsul” în care au fost rememorate evenimentele istorice care au condus la momentul 24 ianuarie 1859.

Celebrarea Micii Uniri s-a încheiat cu bine cunoscutelor versuri ale lui Vasile Alecsandri, „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română”, și pe ritmul muzicii compuse de Alexandru Flechtenmacher.

Este important să le aducem mereu aminte elevilor și nu numai că data de 24 ianuarie reprezintă începutul unui drum ireversibil spre înfăptuirea a ceea ce suntem azi, un punct de cotitură esențial care îndeamnă la reflecție asupra identității noastre culturale și asupra moștenirii istorice lăsată de înaintași. (prof. Pavel D.)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web