Dorohoi News Logo

Înscrierea în clasa pregătitoare 2024-2025. În ce condiții pot copiii să urmeze primul an de studiu?

clasa pregtitoare

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, vineri, 9 februarie, proiectul metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar.

Potrivit acestuia, copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august pot fi amânați cu maximum un an, dar doar „în cazuri justificate”. Ordinul nu menționează care sunt aceste cazuri justificate și cum pot fi dovedite.

Astfel, înscrierea copiilor la clasa pregătitoare este obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2024, inclusiv.

Proiectul în discuție mai adaugă și faptul că frecventarea grupei mari de la grădiniță este, de asemenea, obligatorie, însă pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din „lipsa infrastructurii la nivel local, pe motiv de boală sau au avut domiciliul temporar în străinătate”.

La articolul 7 este menționat că evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) doar în situaţia copiilor care nu au frecventat grădiniţa sau care s-au întors din străinătate.

Perioada de desfăşurare a activităţii de evaluare a dezvoltării copiilor, efectuată de CJRAE/CMBRAE, precum şi adresele acestor instituţii la care se desfăşoară evaluarea sunt afişate la avizierul şi pe site-ul unităţilor de învăţământ, CJRAE/CMBRAE şi al inspectoratului şcolar. Activitatea va fi realizată în intervalul orar 10.00 – 18.00, în baza unei programări telefonice, astfel încât programul de desfăşurare să poată fi adaptat în funcţie de solicitări.

Rezultatul evaluării dezvoltării copilului este comunicat în scris, prin e-mail sau prin poştă, cu confirmare de primire, după caz, sau este înmânat direct părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat şi are caracter confidenţial.

Toate unităţile de învăţământ în care se va desfăşura activitatea clasei pregătitoare în următorul an şcolar au obligaţia de a oferi informaţii referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi de a organiza acţiuni de promovare a ofertei şcolii pe site sau prin afişare la avizierul şcolii.

 Înscrierea în învăţământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoţite de documente justificative.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web