Dorohoi News Logo

Înscriere la liceu, FĂRĂ Evaluare Națională din anul școlar 2024-2025! Ce elevi ar putea scăpa de examen

2

Înscriere la liceu, FĂRĂ Evaluare Națională din anul școlar 2024/2025! Ce elevi ar putea scăpa de marele examen? Ministerul Educației ar vrea să schimbe modul de evaluare al elevilor români.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o metodologie care vizează admiterea în clasa a IX-a pentru anul școlar 2024-2025 a elevilor cu performanțe remarcabile la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale. Pe scurt, acești elevi vor fi acceptați la orice liceu, fără a fi necesar să susțină Evaluarea Națională.

Absolvenții din seria curentă care doresc să se înscrie la învățământul liceal, profesional sau dual pentru anul școlar 2024-2025, bazându-se pe rezultatele lor excepționale obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale din perioada gimnaziului, pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără a fi nevoie să susțină examenele finale sau probele de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă. În plus, nu li se va calcula media de admitere.

„Am pus în consultare publică proiectul de metodologie de înscriere în clasa a IX-a, în anul şcolar 2024-2025, a elevilor care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei”, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei.

Conform metodologiei de înscriere în clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025, (5) înscrierea absolvenților menționați la alin. (2) se efectuează pe baza Listei de corespondență între specificul olimpiadei naționale/competiției internaționale și filiera/profilul/specializarea/domeniul de pregătire profesională la care se dorește înscrierea, inclusă în anexa 1 a acestei metodologii.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web