Dorohoi News Logo

Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi a sărbătorit Ziua Națională a Lecturii - FOTO

ghica 07

Miercuri, 15 februarie 2024, elevii Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi au avut parte de o experiență culturală inedită desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

Evenimentul, desfășurat în Aula „Dimitrie Pompeiu” a reunit elevi ai colegiului care au descoperit în lectură o cale de înțelegere a sinelui, de învățare, de inspirație, provocându-i să reflecteze la întrebări complexe căci, așa cum spunea Miron Costin, nu e alta mai frumoasă şi mai de folos în toată viața omului zăbava decât cetitul cărților. De asemenea, au fost prezenți elevi care au încercat să-și aștearnă sufletul pe hârtie în cuvinte simple sau sofisticate, folosind rime perfecte sau albe, parcă ascultând îndemnul lui Nicolae Iorga: Scrie ca să nu pierzi florile gândului tău, pe care, altfel, le ia vântul ... .

La crearea unei atmosfere asemănătoare unui cenaclu au contribuit și distinșii invitați, poeții Vasile Iftime și Stelorian Moroșanu. După ce le-a vorbit elevilor despre debutul literar, despre ce înseamnă poezia și care este impactul asupra psihicului uman, au încântat auditoriul cu versuria căror intimitate a fost simțită dincolo de trăirea firească a ființei. Totodată, au oferit îndrumări prețioase elevilor novici în arta scrierii, care au îndrăznit să-și dezvăluie gândurile și să accepte o primă critică literară.

Întâlnirea cu cei doi scriitori contemporani a avut un impact deosebit și le mulțumim că au fost alături de noi și le-a oferit elevilor oportunitatea de face cunoștință cu o altfel de literatură decât cea studiată la clasă. (prof. Pavel D.)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web