Dorohoi News Logo

Workshop susţinut de Dr. Iulia Drăguț la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni - FOTO

Workshop Al Vlahuta Sendriceni_013

Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni, a inceput seria evenimentelor gastronomice prin organizarea luni, 1 aprilie 2024,  a Workshop-ului „Importanța educației gastronomice în formarea noii generații de specialiști în domeniul HORECA” invitat special- Dr. Iulia Drăguț, Președinte al Asociației Culturale Euro Est Alternativ-A.C.E.E.A, Georgiana Păstrăv-Băcănia Boierească, Mirela Nechita- Dolheștii Mici, promovarea Văii Şomuzului și  Claudiu Moroșan-chef A.C.E.E.A. 

A fost un  dialog deschis pe marginea conceptelor pe care dr. Iulia Drăguț le-a arătat încă din 2021 în Manualul de Educație Gastronomică despre bucătăria tradițională românească. S-a discutat despre posibile perspective asupra bucătăriei tradiționale care, ca orice altă bucătărie din lumea largă, și cea românească se supune acelorași cutume, adică unui lung șir de obiceiuri și practici rafinate și transformate grație întâlnirilor culturale.

Elevii au ințeles  ce înseamnă, de fapt, bucătăria autohtonă. Bucătăria unui popor devine autentică și aparținătoare acestuia datorită produsului local. Spațiul geografic ne ajută într-o foarte mare măsură să determinăm autenticitatea unei rețete, a unei cutume.

Invitații au prezentat activitățile pe care le întreprind în promovarea obiceiurilor culinare și produselor locale din Bucovina și au pregătit bucate tradiționale pe care le-au oferit invitaților spre degustare. 

Au participat  elevi si profesori din 6 unităţi de învaţamânt care au avut parte de o experienţă profesională unică, descoperind că  în România rurală, bucătarii celebri ar trebui să transmită în lumea largă o imagine valoroasă a țării noastre. „Bucătăria nouă”, regională, reprezintă o întoarcere a bucătarilor la bucătăria populară, regională. Astfel, dezvoltarea patrimoniului este cu adevărat o preocupare colectivă. Un număr mare de comunități îl revendică, îl apără și îl laudă, considerându-l ca o sursă de venit, o etichetă și un instrument pentru dezvoltarea locală.

Colegiile și liceele participante la  workshop au fost: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iași, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti,  Liceul Tehnologic "Ştefan cel Mare și Sfânt" Vorona,  Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web