Dorohoi News Logo

CULINARIADA la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, Concurs Regional, ediția a V-a - FOTO

Culinariada_06

La Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni a continuat seria evenimentelor gastronomice marți, 2 aprilie 2024, prin Concursul cu expoziție gastronomică - secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale”, în cadrul CONCURSULUI REGIONAL de nutriție și alimentație sănătoasă „CULINARIADA” EDIȚIA a V-a înscris în Calendarul Activităților Regionale si Interjudețene, an școlar 2023-2024, aprobat ME, Anexa 3 la OME nr. 3468/29.01.2024, poziția 223, cu participare directă a echipelor si profesorilor coordonatori.

Ediția a V-a a reunit in concurs  80 echipe, cu preparate de bază/fel principal și preparate dulci, echipe coordonate de 45  profesori din 18 licee și colegii, din județele: Bacău, Botoșani, Constanța, Iași, Tulcea și Suceava. Unitățile școlare prezente în concurs au fost: Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Liceul Tehnologic „Carsium” Hârșova, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, Liceul Tehnologic Hârlău, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul „Demostene Botez” Trușești, Colegiul „Andronic Motrescu" Rădăuți, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea, Liceul Tehnologic Agricol „Nicolae Cornățeanu” Tulcea, Liceul Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, Liceul Tehnologic Bucecea și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni.

Competiţia a fost strânsă, juriul a apreciat preparatele din punct de vedere vizual și olfactiv (prezentare apetisantă, aranjare curată, ordonată, aprecierea mirosului, volumului, culorii) oferind 25 puncte; alte 50 puncte pentru aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistență, textură) și 25 puncte  pentru aprecierea rețetei preparatului ca fiind specifică zonei de proveniență.

Juriul a fost format din:  dr. Iulia Drăguț, Președinte al Asociației Culturale Euro Est Alternativ - A.C.E.E.A - președintele juriului, ing. Alina Badea, Inspector școlar pentru învățământ profesional si tehnic - ISJ Botoșani, prof. dr. ing. Mircea Oroian, Decan - Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava - Universitatea „Ștefan cel Mare”, ing. Cristian Delibaș - Director executiv - Direcția Agricolă Botoșani.

La categoria preparate de bază câștigătoare au fost preparatele: Scrumbie la grătar - Liceul Tehnologic „Carsium” Hârșova, Iepure de Bucovina al elevilor de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava;  urmate de Sarmalele in dovleac de la Liceul „Demostene Botez” Trușești.

La categoria preparate dulci, câștigatori au fost echipele care au pregătit: Plăcintă cu sfeclă de zahăr -  Liceul „Demostene Botez” Trușești, urmate de Papanașii cu dulceață de afine - Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Prăjitura de post cu foi din bulion si cremă de zahăr ars a Liceului Tehnologic Plopenii Mari - Ungureni.

Toți concurenții  au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atiudine profesionistă, dar mai ales  apreciere a tradițiilor culinare romanești, au ințeles că trebuie să se perfecționeze constant, că sunt o generație de tineri cu mult potențial: „Copii frumoși, dascăli dedicați, rețete de mult uitate interpretate cu dibăcie, dar și cu pasiune sunt câteva dintre aspectele care-mi vor rămâne întipărite în suflet! Mulțumesc întregului corp didactic de la Liceul Alexandru Vlahuță din Şendriceni! Culinariada este un proiect inițiat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ încă din 2015 la inițiativa lui Radu Zărnescu şi este un brand înregistrat la OSIM. De cinci ani, în urma protocolului semnat cu Liceul „Alexandru Vlahuță” din Şendriceni, ne bucurăm de o nouă perspectivă a demersului nostru educativ, cel aplecat înspre tradiția în dialogul său cu modernitatea, copiilor să le fie mai ușor să înțeleagă de unde pleacă povestea patrimoniului cultural culinar și încotro se îndreaptă aceasta! Declar că, la Șendriceni, Culinariada este pe mâini bune, destoinice și responsabile!”, a declarat președintele A.C.E.E.A dr. Iulia Drăguț, președintele juriului.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri pentru că au făcut posibilă premierea concurenților cu medalii, cupe și diplome.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web