Marți, 04 iunie 2024, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi s-a desfășurat a treia activitate din cadrul proiectului transfrontalier Dorohoi-Probotești (Cernăuți-Ucraina): „Cultură și credință fără granițe. Brațe deschise către românii de pretutindeni”.
Proiectul și-a propus un schimb de experiență aplicat în activitățile metodico-științifice și educative dintre cadrele didactice de la Seminarul Teologic Ortodox Dorohoi și cadrele didactice de la Gimnaziul din Probotești - Raionul Cernăuți, Regiunea Cernăuți.
Reamintim că prima activitate (decembrie 2023) s-a desfășurat la Seminarul teologic dorohoian, constând în momente literar-artistice ale celor două unități școlare partenere și vizitarea „școlii de la răscruci”, a Muzeului „George Enescu” și a Muzeului de Științe ale Naturii din Dorohoi.
În luna februarie 2024, a doua activitate din cadrul proiectului a presupus vizita echipei de proiect din România în Ucraina: momente artistice susținute de elevii școlii din Probotești, donație de cărți din partea Seminarului pentru elevii din Probotești, vizitarea muzeului școlii și a Bisericii satului, excursie culturală la câteva puncte turistice - Cetatea Hotinului, Universitatea din Cernăuți, Mănăstirea Bănceni.
În cea mai recentă activitate, din luna iunie 2024, gândul a fost îndreptat către copii care provin din familii greu încercate.
La inițiativa doamnei prof. Tutunaru-Bârzu Tatiana de la Gimnaziul din Probotești-Cernăuți, Seminarul Teologic Dorohoi a răspuns afirmativ și sub coordonarea Părintelui Director, prof. Chichioacă Petru-Georgel și cu implicarea pr. prof. Budacă Teodor-Cătălin și a prof. Sarafim Răzvan-Gabriel, a fost organizată o activitate caritabilă.
Reprezentanți ai școlii din Probotești, cadre didactice și elevi, au organizat în cadrul Seminarului teologic dorohoian o expoziție de păpuși confecționate de elevii de la Probotești. Întrucât proiectul presupunea și activități caritabile, pentru a bucura cu câte ceva pe cei care au anumite greutăți, păpușile au putut fi achiziționate de elevii și cadrele didactice din cadrul Seminarului. Fiecare doritor a lăsat o anumită sumă într-o cutie, iar banii adunați au fost folosiți pentru achiziționarea celor necesare unor copii din familii defavorizate din Probotești.
Programul artistic cu care au fost întâmpinați musafirii din Probotești a fost pregătit de prof. Sarafim Răzvan-Gabriel. Activitățile conexe proiectului, desfășurate după organizarea expoziției, au fost coordonate de Părintele Director, prof. Chichioacă Petru-Georgel și pr. prof. Budacă Teodor-Cătălin și au constat în vizite la Biserica „Sfântul Nicolae” din Dorohoi, Biserica de lemn din Dorohoi (Biserica Vârgolici), Biserica „Sfântul Dumitru” din Dorohoi, Mănăstirea Crăiniceni, Mănăstirea Eșanca, Mănăstirea Gorovei.
Parteneriatul concretizat prin implicarea numeroșilor elevi și profesori a întărit relațiile transfrontaliere și a contribuit la dezvoltarea empatiei și competențelor sociale ale elevilor.